Lammestek med marrokansk vri

Høst er synonymt med lam. Minst en gang i løpet av høsten bare må jeg spise lam. Tradisjonelt lam. Lammeskank. I tomatsaus. Appelsinmarinert. Uendelige mengder hvitløk. Rosmarin. Eller kanskje mer inspirert av midt-østen. Marokko. Søtt og salt. 
Det var omtrent der det endte denne gangen. En symfoni av smaker fra Norge og Marokko. Eller i alle fall inspirert av det. Med eple og couscous. Et mørt lam med god tid. Og ørlite youghurt. 

Enkelt og godt. Både kaldt og varmt. Bortsett fra lammet er det fort gjort. Og kjempegodt. En vellykket allianse får en si. 
Lammestek med marokkansk vri
En klype safran
1/2 ts chiliflak
1 ts kummin
1 ts korinader
2 ts røkt paprika
1 ts five spice krydder
3 fedd hvitløk
2 cm finrevet, frisk ingefær
2 ss oolivenolje

Litt vann
Litt appelsinjuice, eller hvitvin
1 gil løk
2 gulrøtter

Couscous
6-7 aprikos
grønnkål
1 fedd hvitløk
1 eple

matyoughurt med sitron
En klype sukker

Bland alle krydderene sammen med olje i en liten bolle, og gni det godt inn i kjøttet. Akkurat i sånne tilfeller er det lov å grise med maten. Jeg har en pakke med tynne  engangshansker stående på kjøkkenet til akkurat slike tilfeller. Eller lignende.

Steika kan gjerne få stå over natta med krydrene. Men om dette strides de lærde. Har du ikke over natten, legg steika i en ildfast form sammen væsken. Jeg har brukt litt vann og appelsinjuice. Du kan bruke vann og hvitvin om du vil. Men bruk væske! Det skal ikke dekke, men ligge sammen med steika og tilføre fuktighet, og senere få bli saus. 

Ha gulrøtter og løk i biter i formen sammen med steika og væsken. Sett i et steketermometer , og sett det deretter til langtidssteking på 100 grader i ovnen.

Da er det bare å slappe av inntil kjernetemperaturen er 59 grader. 

La steika få stå å hvile litt før du skjærer i den. Du kan gjøre i stand tilbehøret så lenge.

Jeg hadde couscous til. Trekk couscous korn etter anvisning på pakka. Det er gjerne like deler vann og korn.  Sammen med couscous frøene har jeg noen tørkede aprikoser i biter. 

Til dette gav jeg en pakke med grønnkål en omgang i stekepanna med litt olje og hvitløk.  Bland inn couscous og aprikos når det er ferdig trukket. Og et eple i biter.

Ved siden av couscous og lam er det sausen fra steika, og en skål med kjølende youghurt rørt sammen med sitron og en klype sukker.

Riktig god helg! 



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør