Kanelsnurrer

Det er en grense for hvor tidlig jeg er klar til jul. Advent starter første søndag i advent, ikke i oktober. Og noen uker før advent er det helt utenkelig for meg å bake julekaker.
Da risikerer jeg å ende opp med mange boller. For i tiden før advent er det gjerne også en god del innevær, og lørdager som skal brukes til noe fornuftig. Og baking må vel kunne sies å være en slik aktivitet. Eller..Det gir i alle fall god trening i måle enheter.

Godt er det i alle fall. Og lukta av kanel som fyller huset er absolutt verdt ventinga.
Kanelsnurrer
5 dl melk
150 g smør
125 g melis
50 g gjør
1/4 ts kardemomme
750 g hvetemel

Fyll
75 g smør
evnt litt rømme
2 ss sukker
1 ss kanel

Pensling
1 egg
1 ss melk

perlesukker

Mål opp melk, smør og melis og ha i en kjele. La det koke opp, og deretter få avkjøle seg til det er fingervarmt. Rundt 37 grader. Husk at tørrgjør tåler litt mer varme enn fersk gjær, og bruk fingre og magefølelese.

Bruker du fersk gjør rører du den ut i den varme, avkjølte væsken. Hvis ikke blander du mel, gjær og kardemomme i en bolle.  Hell over væsken, og elt dette godt sammen. Tilpass melmengden underveis. Det kan godt være du trenger litt mer mel for å få en fin og smidig deig.

Jeg pleier alltid å la gjærdeigen forheve. Andre dropper dette. Men på et lunt sted til dobbelt størrelse før utkjevling skader i alle fall ikke. Velg selv.

Ha deigen ut på bakebordet, og kjevle dennne ut til en stor firkant.
Rør sammen smør, sukker og kanel, evnt ha i litt rømme også, og smør dette utover bakeemnet ditt.

Rull denne firkanten, leiven, sammen til en rull.  Så er det bare å skjære av store, gode skiver, som du legger på en, eller to bakepapirkleddw stekeplater.  Deigen her vil rekke til en 15-18 boller litt ettersom. Men det er da sannelig ekstra digg med store, ferske boller.

Uansett størrelse, la dem etterheve på et lunt sted i en 40 minutter til. Sett på stekeovnen på 225 grader så lenge.

Visp sammen ett egg og litt melk, og pensle over bollene før de skal til pers i ovnen. For ekstra søte boller kan du drysse over litt perlesukker.

Stek bollene midt i ovnen på 225 grader. 10-12 minutter. Pass på. Temperaturen er høy, og du ønsker ikke svidde boller.  De skal bli gjennomstekt og pent gylne. Verken mer eller mindre.

Nyt nystekte boller sammen med noen du er glad i, og gjerne et par-tre til.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør