Jule-mann-dame-dyr og hjerte

Jeg eide ikke noe forhold til hverken julemenn eller juledamer da jeg kom til Sunnmøre. Bleike kamemenn med striper i rødt og grønt dukket opp overalt i god tid før jul. Og en gjennomsnittelig sunnmøring gikk bananas, og måtte bare ha det. Det gjaldt liv eller død.
Snill på bunnen måtte julemann bakst til for at alle skulle være enige om at det var jul. Julemenn og damer. Stjerner, hjerter og alt annet vi kunne finne på med en deig. Kjøkkenet lukter rent av hjortetakk. Og alle hjerter kan glede seg over at det blir jul i år også. I alle fall advent, siden første bakst gjerne legges til første helg med advent.

Myke julemenn, og harde julemenn. Alle har en favoritt, og vi har prøvd oss på litt av alt. Og vet at kakene får ben å gå på likevel. Gjerne i friske farger. Men har du en favoritt og er litt usikker på kjerringrådene her, er det sånn at vann i deigen generelt gir en sprøere kake enn melk. Bruker du surmelk får du gjerne en noe saftigere kake enn ved bruk av vanlig melk, eller vann. Steker du med sterk varme og kort steketid får du myke kaer. Svak varme, og lenger steketid, gir sprø kaker. Og lager du tykke kaker blir de mykere, enn hvis du kjevler deigen helt tynn og går for de magre. Og sist, men ikke minst kan du bruke varmluft for sprø kaker siden varmlufta tørker ut kakene..
Uansett hva du velger, trenger du deig. Jeg lager gjerne deigen dagen før så den får ligge i kjøleskapet over natten. Gi den i alle fall noen timer før du begynner å bake.
Julemenn
1 kopp vann
1 kopp melk
6 ts hjortetakksalt
125 g smør
1/2 kg sukker
1 kg hvetemel

Rør sukkeret ut i vesken. Forholdet mellom vann og melk velger du litt selv, som nevnt innledningsvis. Ha hjortetakksalt i litt av melet. Spe røren med mel litt etter litt. Smelt smøret, og ha det i deigen rett før du har i siste rest av melet.

Så pakker du deigen i plast, og lar den stå å sette seg i kjøleskapet. Den holder seg godt en stund nå, så den kan få stå til barn og voksne er klare til litt julebakst sammen.

Kjevle ut en passe tynn leiv, og stikk ut figurer av deigen. Ha de på en bakeplate med bakepapir. Og stek fortløpende ett og ett brett. 200 grader, og til de så vidt begynner å ta farge. Følg med.

La kakene få avkjøle seg på rist. Finn fram pensler, tannstikkere, konditorfarge og annen moro og mal kakemennene i julens farger. Alle regnbuens farger. Og la fantasien få utløp. Eller ikke. Du må gjerne holde det rent og hvitt. Mønsterpent og dekorativt. Alt etter eget ønske.
 Og med det var jula i gang!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør