Taco med revet kylling

Det kan ha vært flere enn meg som så Forbrukerinspektørene denne uka. Avisene har vært fulle av skriverier om kjøtt og kreft, og hvor farlig alt er. Og her lovte man å fortelle litt om den sunneste fredagskosen.
Sushi er den nye tacoen, pizza står på manges bord - og mang en barnefamilie har i alle fall minst en variant av tacoen fremme. Altså den norske tacoen. Den som lages på pulver og og kommer i serier fra butikkhylla. En kulinarisk kuriositet, som ikke minner mye om det en ekte latin amerikaner vil kalle taco. Den er særnorsk som kjøttkaker og fiskeboller.

Ikke så galt at det ikke er godt for noe. Etter mye frem og tilbake om fettinnhold og sunnhet var vel resultatet at det er lov å unne seg litt ekstra på fredags kveld. Spør du meg er det meste innafor bare du ikke spiser ensidig, og det samme hele tiden. Det være seg kjøtt, sjokolade eller kanel. Blir det for mye av noe er det fy fy uansett. Det gjelder til og med vann.

Men tilbake til denne tacoen. I løpet av 20 år er gryterett, erstattet av Taco.  Hjemme hos meg er den et slags krav. Og opp gjennom har jeg funnet på mangt og meget for å variere denne tradisjonen noe. Med mer, eller mindre hell. Hos Forbrukerinspektørene tok den ene reporteren med seg et par karer fra en foodtruck som kun serverte taco, hjem til ei annen reporter. Og vips var ikke fredagstacoen helt det samme. Det disse herrene disket opp med minnet nemlig ikke mye om den tacoen som består av kjøttdeig, rømme, mengder av ost og grønnsaker i små fat. Her var det verken rømme eller ost. Ei heller kjøttdeig. Men revet kjøtt av kylling, svin og okse, servert i små maistortilla med en skikkelig salsa og guacomole. Kun det. Eller, forresten var det toppet med litt syltet rødløk.

Det er vel nesten unødvendig å si at jeg fikk både en og to ideer. Og neste taco servering hos oss bar nok litt preg av det. Og dermed serverer jeg. Som lovet.
Taco med revet kyllling
750 g kyllingfilet

1 ss nykvernet kaffe
1 ss spisskummin
1 ts kanel
1 ts koriander
1 ss kakaopulver
1 ts røkt paprika
1 ss olivenolje
1 ts salt
saft fra 1 lime

Chimichurri
1 bunt baldpersille
1/2 potte oregano
1/2 potte koriander
2 røde tomater
2 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1 klype salt

Pico de gallo
1 rød chili
2 røde paprika
2 store modne tomater, eller 4-5 cherrytomater
1 rødløk
1 lime
1 ss rødvinseddik
1 mango
1/2 ts brunt sukker, eller flytende honning
2 klyper salt

Guacomole
2 avocado
1 lime
1 grillet chili
1 klype røkt paprika
1 neve grovhakket koriander

Syltet rødløk
2 rødløk i skiver
1 dl rødvinseddik
saften fra 1 lime
2 ss sukker
1 ts salt
1 dl vann
4 ss olivenolje
Kyllingfiletene har fått marinere seg med krydder noen timer i kjøleskapet. Krydderet er inspirert av chichen mole, som vel gjerne er krydra kyllingvinger. Mens mole er den meksikanske samlebetegnelsen for en chilibasert krydderblanding.  De kan gjerne stå over natten også. Bland sammen krydderene, kaffen og kakaoen. I mangel på kakao, bruk noe annet for sødme, som honning. Ha over olje og lime, og gni det godt inn rundt kjøttet.

Jeg har gitt filetene en liten stekeskorpe i stekepanna. Og så har jeg en slik panne jeg kan sette rett i stekeovnen. Om du heller vil, kan du rett og slett sette rett i ovnen i en ildfast form. Cirka 30 minutter på 200 grader.

La kjøttet hvile litt mens du dekker bordet. Og riv det fra hverandre som en "pulled chichen". Ikke helt som kjøttdeig. Men det lukter herlig, og smaker godt.
Chimichurri er argentinernes pesto. Den passer både til kjøtt og fisk, og er svært enkel å lage. Ha alt i en morter, eller bruk en blender. Knus det sammen til en grov salsa, og smak til med salt.
Pico de gallo er en vanlig meksikansk  salsa. Den består alltid av tomater, løk, koriander og chili. Og i tillegg er det gjerne noe søtt. Du kan bruke sukker, eller kanskje litt flytende honning.

Paprikaen og chilien skal grilles slik at skallet blir svart og brent. Innsiden blir myk og god. Du kan godt bruke grillen i ovnen. Legg dem høyt opp under grillelementene på full guffe. Snu litt på frukten underveis, så alle sider blir svidd. Når skallet er svartsvidd, tar du dem ut av ovnen, og legger i en pose, eller boks med lokk. Husk at plasten kan smelte om den ikke tåler varme!  La det stå til det er avkjølt før du drar av skallet på fruktene.

Mos chili og den ene paprikaen til en grov pasta. Skjær den andre paprikaen, tomatene, løken og mangoen i biter. Eller, har du en blender med hakkeinnstilling, bruker du den. Det er både enkelt, og raskt. Ha det i en bolle sammen med pastaen, lime og eddik. Smak til med salt og sukker. Vil du ha en sterkere salsa kan du ha i mer chili, noen chiliflak eller jalapaleno.
Guacamole er nå i grunnen most avocado. Så bruke en gaffel, eller annet verktøy du finner passende. Jeg har en slik sak en kan knuse mynte til mojito. Den fungerer like fint, og kanskje bedre også til avocado. Grill en ekstra chili sammen med frukta til pico de galloen, og rør i biter av denne, sammen med grovhakket koriander. Koriander er viktig. Ingen mexikansk taco uten koriander! Smak til med limesaft, og en klype med røkt paprika pulver.
Så var det da toppingen. Syltet rødløk. En herlig topping til mange retter. Kok opp eddik, salt, sukker og vann. Ha i løk i skiver, og la det småkoke i 4-5 minutter. Ta ut løken. Og det er klart.

Det er også mulig å smaksette rødløken med for eksempel bær som bringebær, eller blåbær. Da bytter du bare ut rødvinseddiken med bæreddik.

Løken kan også oppbevares i lake, på glass over tid.
Så er det altså taco tid. Server kjøtt i en maislefse med chimichurri, pico de gallo, guacamole og syltet rødløk.

Og siden jeg er litt feig har jeg ost, rømme, tomat og agurk i egne skåler til ungene. Men det er en helt annen historie..

God helg! 

Kommentarer

  1. Tusen takk for super bra blogg og oppskrifter :) Tenkte å prøve den "nye" taco-varianten i kveld. God helg til deg :)

    Med vennlig hilsen
    Annbjørg Synnes

    SvarSlett
  2. Så hyggelig at du synes det 😊 Lykke til med fredagstacoen 😋
    God helg 😊

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør