Pizza med laks og avocado

Klassikeren hjemme hos mor var langt fra en brødbunn med masse kjøttdeig som lørdagspizza. Vi spise pizza med reker. Massevis av reker, og det var så langt i fra et ostesmørbrød.
Kanskje ikke så overraskende da at en av de bedre pizzaene jeg har spist ute, var med tunfisk. Skikkelig tynn bunn, og smak av sjø. Så det sitter ikke så langt unna og teste ut en oppskrift med salma laks på pizza heller.

Jeg og sønn er alene hjemme. Vi digger sushi, og benytter ofte sjansen når det er bare oss til akkurat det. Men med en dag som mer smakte av kom deg ut- og blås fort inn igjen gikk vi for noe litt mer lunka. Film ble byttet i brettspill. Og sushi ble pizza. Med ferdige pizzabunner i fryseren var det fort gjort.

Lag pizzabunn som du pleier, eller rot fram en av mine oppskrifter som for eksempel denne..
Pizzabunn (8 stykker)
6 dl lunkent vann
1 dl olivenolje
1/4 pakke ferskgjær eller 3g tørrgjær
1 ss sukker
1 kg hvetemel
1ss salt
 Denne er hentet fra Jan Vardøen sin bok Pizza Paradiso.

Bland vann, olje, sukker og gjær i en kjøkkenmaskin. Bruk eltekroken og la den røre sammen massen i tre minutter. Sikt inn mel. Ha i salt og la maskinen elte videre i 15 minutter. Den skal bli myk og smidig. Ikke gi deg med eltinga før du har oppnådd det!

Ha deigen ut på ett melet bakebord. La den ligge der og hvile i 20 minutter.

Del deigen opp i 8 emner. Lag fine boller som du legger på ett stekebrett du har smurt inn med olje. Dekk til brettet med deigbollene med plast. Og la det få stå i tre timer.

Da vil bollene ha doblet størrelsen sin, og er ferdig hevet. Da kjevler du ut bollene til flate leiver. Nå begynner du vel å ane pizza her.

Sett stekeovnen på full guffe. Min når maks 250 grader. Stek en og en bunn i 3 minutter. Da er den halvstekt. Legg på rist. Bruk de du trenger, og frys resten..

Da er vi klare for pizza med salma.
Saus
1 boks hakkede tomater
2 fedd hvitløk
1 ts salt
1 ts pepper
1 ts sukker
5 ss olivenolje
2 ss hvitvinseddik
Tabasco etter smak om du ønsker litt mer sting Friske eller tørka urter

Topping
250 g salmalaks
350 g ost, f.eks mozerella og parmesan
Evnt 1,5 dl creme fraîche
40 g pinjekjerner
1 rødløk

Marinade
2 ss olivenolje
1 sitron
1 avocado
Ruccolasalat
1 ts salr
1 ts pepper

Sausen er grei, og du trenger ikke varmebehandle denne. Bare kjør sammen tomater, hvitløk, salt, pepper, sukker og olivenolje i en blender. Smak til med det du måtte ha av friske urter. For ekesempel basilikum, timian eller oregano.

Jeg bruker gjerne å forsteke pizzabunnene litt. Men om du nå står og baker, og bare vil slenge på fyll, så gjør nå det. Akkurat i dag hadde jeg halvstekte bunner fra fryseren. Jeg har tint dem litt, og tar matlagingen derfra.

Smører over pizzasaus.  På bunnen altså. Har over skiver med mozzarella. Strør over pinjekjerner, og tynne skiver med rødløk. Ha over enda mer ost om du ønsker.

Stek midt i ovnen, 200 grader, cirka 15 minutter.

Bland sammen olivenolje, sitronsaft, salt og pepper i en bolle. Skjær salmalaksen i tynne skiver, og legg i marinaden. Skjær avocado i like tynner skiver.

Og i det pizzaen er fredig stekt har du over de marinerte lakseskivene, avocado og frisk ruccola eller annen salat.
Litt nykvernet pepper.
Og da er det bare å nyte måltidet!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør