Pizza med gresskar, bacon og chevre

Ungene er ute å samler godteri til helga hos naboen. Fredastacoen har fått en pause. I dag går vi for pizza.
Årsakssammenhengen er enkel. Ett stykk stort gresskar er båret i hus, uthulet og omskapt til en smilende Jack o`Lantern. Egentlig skulle den godeste Jack vært en kålrot.  Den godeste Stingy Jack drakk og bedro folk. En skikkelig slubbert. Men da han skulle bedra Djevelen slik at han ikke skulle ende i underverdenen gikk det galt. Og kålhue Jack ble dømt til å vandre på jorden til evig tid, kun med en uthulet kålrot som lykt. Og dermed fik han tilnavnet Jack of the Lantern. Eller da altså Jack o`Lantern.

Hvordan kålroten ble gresskar er mer usikkert.Det vi vet er at irske emmigranter tok med seg tradisjonen "over there". Og vips tror folk at dette er en amerikansk skikk. Og kanskje gresskaret er det med amerikanernes tradisjoner for gresskar og Thanksgiving. Og så kan vi jo spekulere i om størrelsen har noe å si.. Alt er stort i Amerika.. Men ett digert gresskar står nok mer støtt ute på trappa, all den tid vi ikke utstyrer ungene med grønnsakslykter, men heller går for refleks. Det er i alle fall soleklart.
Halloween kvelden er, som de fleste religiose tradisjoner, kvelden før dagen. I dette tilfellet All Hallowa Day, Alle Helgeners Dag. Som altså er 1 november. Der vi skal minnes helgener og martyrer, og også kjære og nære familiemedlemmer som har blitt borte. I natt er skillet mellom deres nattverden og vår verden nærmest utvisket. I alle fall sier gammel keltesk og katolsk tro så. Og det gir jo helt uante muligheter til å treffe igjen de en savner. Og det helt uten hjelp av Engleskoler, eller annen overtro.. Spøkelsene kan akkurat i natt vende tilbake å vandre rundt på jorden. Og det feires med at gutter og jenter kler seg ut som, akkurat, spøkelser og zoombier - og streifer rundt i gatene. For å beskytte hus og hjem lagde man lykter og satte ut på trappa. Og disse utskårne kålrotene holdt da unna alle uvelkomne. Og om noen likevel skulle nærme seg, var aldri så lite knask satt ved siden av lykten, nok til å holde dem unna.. Knask eller knep, ikke sant?

I dag sier de vel snarere at barna som er ute på Knask eller Knep, er hjerltig velkommen til å banke på og få med seg en liten skjerv.

Så kan vi jo minnes litt de døde. Og med en pizza tenker jeg på min mormor som kom hjem fra en av sine mange Italia reiser, og presenterte hjemmelaget pizza som noe en faktisk kunne spise. Og det helt uten poteter til. Helt uhørt og revolusjonerende. Bra dame.

Pizzabunn (8 stykker)
6 dl lunkent vann
1 dl olivenolje
1/4 pakke ferskgjær eller 3g tørrgjær
1 ss sukker
1 kg hvetemel
1ss salt

Du har kanskje en egen oppskrift på pizzabunn. Bruk den! Jeg har flere. Denne er hentet fra Jan Vardøen sin bok Pizza Paradiso.

Bland vann, olje, sukker og gjær i en kjøkkenmaskin. Bruk eltekroken og la den røre sammen massen i tre minutter. Sikt inn mel. Ha i salt og la maskinen elte videre i 15 minutter. Den skal bli myk og smidig. Ikke gi deg med eltinga før du har oppnådd det!

Ha deigen ut på ett melet bakebord. La den ligge der og hvile i 20 minutter.

Del deigen opp i 8 emner. Lag fine boller som du legger på ett stekebrett du har smurt inn med olje. Dekk til brettet med deigbollene med plast. Og la det få stå i tre timer.

Da vil bollene ha doblet størrelsen sin, og er ferdig hevet. Da kjevler du ut bollene til flate leiver. Nå begynner du vel å ane pizza her.

Sett stekeovnen på full guffe. Min når maks 250 grader. Stek en og en bunn i 3 minutter. Da er den halvstekt. Legg på rist.

Pakk etter hvert de halvstekte bunnene i en plastpose beregnet for mat, og legg i fryseren mens de enda har en lunk. Husk å ta av de du trenger for kvelden.

Pizza med gresskar
1 pizzabunn
2 ss gresk youghurt
50 g spinat
salt
pepper
litt muskat
revet skall av 1/4 lime
chevre
revet parmesan eller pecorino
gresskarkjøtt i biter
bacon
Flytende honning
Rista gresskarkjerner 
Dette er selvsagt bare ett forslag, inspirert av andre. Jeg har blandet youghurt med spinat.Smak til med muskat, salt, pepper og litt skall fra en lime eller sitrom. Kanskje du vil blande i osten også for å få en mer fyldig saus, men jeg synes chevre gjør seg veldig godt i små klumper og biter utover pizzabunnen.

Smør sausen utover bunnen. Ha over revet parmesan eller pecorino ost. Topp pizzane med biter av bacon og chevre. Og avslutt med tynne skiver av gresskarkjøttet. Og litt honning. Kombinasjonen salt bacon og søt honning er fantastisk!

Noen rista gresskarkjerner over ved servering gir maks utnyttelse av gresskaret. Skyll, tørk og rist lett i stekepanna med litt olje og salt. Eller uker grillen i ovnen med samme topping. Hvis du har mange.. Du kan selvsagt bare ha noen på pizzaen før den går i ovnen.

Noen dråper med en fantastisk olivenolje med grønn sitron og intens smak. Og kvelden min er redda.
Bruker du halvstekte pizzabunner er steketiden relativ kort. Det kan være lurt å steke baconet litt på forhånd. Og jeg har dampet gresskarbitene noen minutter på forhånd. Rett og slett for å sikre at alt blir skikkelig gjennomstekt og ferdig.

Sett pizzaen i en forvarmet ovn, 230-250 grader, i 5-10 minutter. Altså, om bunnen er halvstekt er steketiden 5-6 minutter. Er den fersk blir steketiden litt lenger. Selv om jeg ikke tar bunnen ut av fryseren synes jeg ofte det er greit å forsteke bunnen. Jeg synes rett og slett resultatet blir litt mindre klissete. Med det blotte øye bør du kunne se at bunn og gresskar tar farge, og at osten smelter.

Da er det bare å kose seg, og vente på spøkelsene. Ta dem vel i mot.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør