En slags Nasi Goreng

Restemat er en kunst. Eller egentlig er det vel bare snakk om å ha en slags ide om hva du kan putte diverse rester i. Det er ganske morsomt i grunnen hvordan rester av en matrett kan bli til en helt annen matretter, og enda flere rester.
Vi er vel ganske enige om at det ikke er av det gode å kaste mye mat. Dermed så samler det seg opp bokser med det ene og det andre i kjøleskapet. Og så er det plutselig ikke så fristende lenger. Eller vi vet rett og slett ikke helt hva vi skal bruke det til.

Så da skal jeg komme med et forslag. Hvis du har ris. Altså, jeg kan godt komme med flere forslag. Ris kan alltids varmes igjen. Det kan bli stekt ris. Eller det kan bli nasi goreng.

Nasi goreng er en risrett kjent fra det indonesiske kjøkken. Det serveres ofte som en del av en riijstaffel sammen med flere andre småretter. Altså som tillaget som ris med krydder, litt grønt og krydder. Og da med flere grønnsaker servert for seg ved siden av. Ofte gado gado som er grønnsaker kokt i peanøttsaus.

Andre igjen vil for sånn hjemmebruk putte opp i litt mer mat. Alle er enige om at egg hører med. Enten som eggerøre, eller et speilegg lagt på toppen. Så vil noen ha i litt kylling og/eller reker for litt mer fylde. Dette får du i grunnen vurdere selv. Basisen skal jeg imidlertid hjelpe deg litt på vei med.
Nasi goreng
300 g langkornet ris, gjerne kokt dagen før
2 egg
3 hvitløksbåter
2 røde chili
2 sjalottløk
1 ts peanøttolje
2 ss ketjap manis (søt soyasaus)
pepper

300 g kyllingfilet
100 g reker
2 ts spisskummin
1/2 ts gurkemeie


100 g grønne erter, evnt grønne eller svarte soyabønner
3-4 vårløk

1 lime
peanøtter, eller cashewnøtter

Det går altså helt fint å bruke ris fra gårdsdagens middag. Aller helst faktisk. Hvis ikke får du sette i gang å koke ris, og la det avkjøle. Følg anvisning på pakken. Cirka 15 minutter i 6 dl vann vil vel være en pekepinn på mengden her.

Vil du ha eggerøre, visper du eggene sammen i en bolle. Gjør i stand en lett eggerøre du setter til side.
Rens og hakk opp hvitløk, chili og sjalottløk.

Ha hvitløk, en av chiliene og 1 sjalottløk i en blender, og lag en krydderpasta. Altså miks det grovt sammen.

Varm peanøttolje i en panne, og stek kryddermiksen i et minutt. Ha i resten av løken og den andre chilien og stek videre et par minutter.

Skal du ha i kylling har du strimler av kyllling i panna nå. Krydre litt med spisskummin og gurkemeie. Det gir både fin farge, og lukter herlig. Og så gir det litt smak selvsagt. Stek til kyylingbitene er nesten gjennomstekt.

Ha over den avkjølte risen og stek videre i 2-3 minutter. Ha i ketjap manis.
Rør inn drøye halvparten av vårløken, eggerøra, bønner og/eller erter. Og reker om du bruker det.  Du kan jo også ha i bønnespirer om du vil det. Eller gulrøtter. Farge på maten er fint. 

La nasi groenen bli gjennomvarm. Smak til med eventuelt mer ketjap manis og pepper.
Og server med frisk lime,  mer vårløk, og kanskje også noen hakkede nøtter over. Og speilegg om det var varianten du valgte framfor eggerøra.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør