Dobbeltbakt søtpotet

Det har kanskje gått litt sport i bruk av søtpotet. Men jeg føler liksom fargen unnskylder det hele. Jeg får rett og slett litt ekstra god apetitt av mat med sterke farger. Og når jeg husker noen fraser om at fargerike grønnsaker er av de sunneste, så lar jeg det hele stå til.
Og dermed landet jeg på denne søtpoteten igjen. Bakte poteter er ikke nye nytt. Og alt for mange sliter med vage minner om en bakt potet som svømte i smør i rømme på vei hjem fra et eller annet  festlig lag. Enda fler har spist litt for harde poteter ved siden av en svartgrillet kotelett om sommeren. Trikset er selvsagt å bake halvveis ferdig i ovnen før du putter poteten i grillen. Men det var ikke det det skulle handle om nå.

En dobbeltbakt potet er en potet som er bakt to ganger. I ovnen. Og det lar seg selvsagt også gjøre med en søtpotet, selv om det slettes ikke er en potet. Samme det. Vi vil altså først bake poteten, eller søtpoteten da, på vanlig måte. Vi stikker hull i skallet, og baker i ovnen både lenge og vel. Også tar vi den ut, og baker litt til. Men før vi kommer så langt skal vi dele poteten i to, grave ut innmaten, blande med en masse godt, også legge det pent tilbake i poteten.

Et helt lite måltid i seg selv, eller et enkelt tilbehør. Synes du det tar alt for lang tid. Gjør det på forhånd. Og bare varm opp når du trenger det. Eller frys ned og finn fram etter behov.
Dobbeltbakt søtpotet
2 søtpoteter
1 dl rømme
100 g blåmuggost, eller revet ost som Jarlsberg, cheddar el
2 gulrøtter 
2-3 vårløk
50 g skinke
4 tørkede tomater
Litt friske urter, f.eks bladpersille 
salt
pepper

Vask søtpotetene, og stikk hull i skallet med en gaffel. Gjør du ikke det vil søtpotetene, akkurat som potetene, eksplodere i ovnen din. Ha i en ildfast form, og stek i 60-90 minutter på 200 grader. Hvor lang tid de trenger kommer selvsagt an på hvor stor den er..

La søtpoteten avkjøle seg litt før du begynner å grave ut innmaten. Bruk en skje og ta ut så mye du klarer uten at poteten detter helt sammen. Ha innmaten i en skål, og bland inn rømme, revne gulrøtter, hakkede tørkede tomater, ost og vårløk. Du kan selvsagt bruke noe annet. Fløte istedenfor rømme.  Brokkoli eller blomkål istedenfor vårløk og gulrot. Jeg er rett og slett litt preget av hva jeg hadde tilgjengelig for bruk.. Og da brukte jeg også en Vismann, blåmuggost fra Tingvoll. Helt nydelig sammen med søtpoteten faktisk.

Smak til med salt og pepper, før du legger fyllet tilbake i søtpotetskallet. Skal du spise senere kan de gjøres istand så langt på forhånd. Eller du setter søtpotetene inn i ovnen igjen for en ekstra bakerunde nå. Dobbeltbakt, ikke sant? 30 minutter til i ovnen så herligheten blir gjennomvarm.

Spis som det er med en klatt rømme om du vil. Eller ha det som tilbehør til kjøtt, fugl eller fisk.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør