Pepperkaker

Jeg må sette en pepperkakedeig for at det skal bli skikkelig jul! Når kjelen står å putrer med sirup, sukker og alskens krydder som bare roper jul til meg. Da blir det jul i stua. Det er en livsnødvendighet. Og all verdens kjøpedeig kan rett og slett ikke erstatte den lukta. Eller smaken. Det er litt svinn før kakene når ovnen.
Sjokket var derfor stort den gang jeg ringte hjem for å sjekke barndommens pepperkakeoppskrift. Den skulle tross alt gå i arv. I alle fall til meg. For det var ikke helt pepperkae, men sirupsnipp med pepperkakeform. Her svelger en vel helst unna pepperkakemenn framfor kameler, og troa på at det er pepperkaker går videre. Forskjellen ligger for det meste i sukkeret, og litt vann, som ikke er i pepperkakedeigen. Men smaken er herlig. Lukta fantastisk. Og jula ikke den samme uten
Pepperkaker, som ikke er pepperkaker
3 dl sukker
1/2 dl sirup
1 dl vann
200 g smør
1-2 ss malt kanel
1 1/2 ts malt ingefær
1 1/2 ts nellik
2 ts malt kardemomme
2 ts natron
500 g hvetemel

Kok opp sukker, sirup og vann. Ha i smør og krydder og kjenn på lukta mens smøret får smelte.
Ha det over i en bakebolle. La det avkjøle seg litt. Ha natron i litt av melet. Rør inn mel i røren litt og litt til du har en passe deig. Pakk i plast, og la deigen hvile til neste dag. I alle fall noen timer.

Kjevle ut en passe tynn leiv, og stikk ut forskjellige, eller helt like, figurer. Bruk former, utstikkerjern, eller skjær snipper med bakelsspore. Om du vil pynte med skåldet mandel setter du på en halv skåldet mandel før steking.

Ha kakene over på bakeplater som er smørt, eller dekket med bakepapir.

Stek kakene midt i ovene, 200 - 225 grader i 5-8 minutter. Pass på så det ikke blir brent. Og kjenn på lukta.
La gjerne interesserte pynte kakene videre med glasur, non stop og annen moro etterpå for skikkelig julestemning på kjøkkenet.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør