Verdens eneste boller

Det er bare en bolleoppskrift som gjelder hos meg. Den kommer fra selve dronninga. Ikke Sonja. Men Ingrid.  Med etternavn Espelid Hovig. Dama som ikke er kokk, men husstellærer. Som juksa litt  og snek inn triks som gjorde matlaging til TV underholdning og noe vi alle tenkte vi kunne mestre. Som 16 år gammel bestemte seg for å endre norske matvaner, og klarte det! 

Bollene blir alltid gode, og ikke minst kjempestore. På verdens internasjonale kvinnedag hedrer vi damen! Med bollebakst. Kalorier og lett prat om de selvsagte ting, som ikke alltid er så selvsagt, over deigheving og bolletrilling. 
For mat skal en ha, uansett dag. Og gjerne ofte. 

Ved hjelp av alskens halvfabrikata trenger vi ikke kunne noe som helst. Men takk til Ingrid og andre flotte damer kan vi!
Hveteboller
125g margarin eller smør
5 dl melk
50 g gjær
1-172 dl sukker
1 ts kardemomme
ca 1,3 liter hvetemel

Smelt smør eller margarin i en kjele. Ha i melka, og varm blandingen til den er fingervarm

Gjæren rører du enten ut i litt av væsken her om du bruker fersk gjøær. Hvis ikke går den rett i melet. Tørrgjær tåler litt mer varme på væsken enn fersk gjær.

Bland vel 2/3 av  melet, sukker, kardemomme og tørrgjær om det er det du bruker i en bolle.
Elt deigen godt, og tilsett mel etterhvert til en fin og smidig deig. Det er lov å bruke en maskin og eltekrok om du har det. Deigen er ferdig i det den slipper taket i sidene på bollen.

Dryss over litt mel. Dekk til med litt plast, eller ett rent kjøkkenhåndkle, og la heve til dobbel størresle på ett lunt sted. Jeg lar den gjerne stå minst en time og går meg heller en tur enn å stresse deigen.

Ha deigen ut på ett bakebord med litt mel. Den skal ikke sitte fast i bordet, men er helt perfekt når den slipper taket.

Bak ut deigen til boller i jevn størrelse.

Her kan du nå velge å ha i fyll.. For ekesempel kan du lage kanelboller, eller fylle med eple og kanel. I så tilfelle ruller du ut en pølse av deigen og kjevler den til en litt avlang leiv. Smør med smør, sukker og kanel. Eller da smør, kanel og epler du river med ett rivjern. Eventuelt kan du bruke eplemos. Rull leiven fra langsiden, og skjær av i like store biter til da boller, kanel i svingende, eller hva du nå vil kalle det.

Skal du lage skoleboller lager du en liten grop i bollene dine som du fyller med vaniljekrem. Melis og kokos har du over etter steking!

Eller du kan gjøre som vi gjorde i dag. Ha i biter av sjokolade. Mulighetene er mange. Deigen er en. 

Nå må bollene få heve litt igjen. Til dobbel størrelse. Gi dem en 30 minutter.. 
Du kan pensle med melk eller egg for en blank overflate om du ønsker det. pensle gjør jeg etter heving. Rett før de ryker inn i ovnen. 

Forvarm ovnen til 250 grader. Stek bollene midt i ovnene, 5-10 minutter.

La de avkjøle på rist, og be alle ungene i gata inn!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør