Pasta med kamskjell og soltørkede tomater

Det er bare noen små puff som forstyrrer sola i litt sånn sørlig retning. Vito Corelone  runder hjørnet med hatten godt nede i øya og med armlag klar til skyts. De små skyene skytes opp med litt ujevne mellomrom fra Etna. Don Corelone er for en gangs skyld uskyldig, og ingen lik ligger åpenlyst innen synsvidde. Med mindre fyren på benken ved kirken er død. Bak solbrillene kan jeg ganske usjenert kikke på Gudfaren, minst fire bryllup og sikkert en og annen gravferd i kirken. Ispedd nyere kjente og ukjente  filmstjerner som øver seg på brosteinsgange før neste filmfestival i Taormina. Mulig det er min fantasi, men Etna virker i alle fall levende nok. 
Første og beste fluktvei er ned fjellsiden i taubane. Tre minutters fritt svev. Lett innkapslet i en gondol. Og du kan forsvinne som dugg for solen slik en gjerne gjør på stranden.  Eller jeg kan springe opp mot det romerske teateret i høyden gjennom trange smug og innom en og annen iskrembar for avkjøling. Det siste kan jo være greit så en slipper utbrudd som kan provosere Etna. 

Real life eller solstikk og fantasi. Sicilia er en fantastisk øy vel verdt ett besøk. En øy jeg må tilbake til. En gang. Den også. Full av mandler, sitroner og kapers. Sol, og italienere på ferie. Historie og mafia. Ja, og en aktiv vulkan da. Som øyer flest med mye fisk på menyen. Og som italienere flest også glad i solmodne tomater. Her har jeg forsøkt meg  med tørkede tomater, iblandet flere av Sicilias frukter. Ja, for tomat er jo også en frukt. En pesto som får bli saus, og gi litt solvarme en ellers ganske grå dag på Sunnmøre.
Pasta med kamskjell og soltørket tomat
500 g pasta
Olivenolje
2 fedd hvitløk
1 frisk rød chilli
6 soltørkede tomater bløtt i olje
3 små tomater
Olivenolje
En håndfull ristede mandler
8 kamskjell 
1 ss kapers
1 dl hvitvin, Vermont eller eplejuice
1 sitron
Havsalt
Pepper
Salat, gjerne ruccola
Noen sorte oliven 

Kok pasta etter anvisning på pakka. Eller lag selv. 
Jeg lager en rød pesto av tomatene. Ha hvitløk, olje, soltørkede tomater, friske tomater, chilli og ristede mandler i en blender, eller bruk da stavmikseren. Mandlene rister jeg altså i en tørr, varm stekepanne. Eller du kan ha dem i ovnen med grillelement, cirka 15 minutter på 150 grader. Du kan selvsagt også bruke pinjekjerner om du foretrekker det. 

Vil du ha en mildere variant av pesto dropper du chilli. Jeg synes det gjør deg med litt frisk tomat sammen med de tørkede. Men her er smak og behag. Prøv deg litt fram. 
Kamskjell kjøper vi gjerne frosne her til lands. De kan gjerne tines i kjøleskapet.  Tørk gjerne av overflødig vann med litt tørkepapir. Stek skjellene i varm panne. De trenger bare cirka 30 sekunder på hver side. Skivs over litt sitron. Og ha i kapers om du liker det. 

Hell hvitvin i panna sammen med skjellene. Ha i pestoen og rør sammen til en saus. 

Når pastaen er ferdig kokt har du sausen over og blander godt inn. La sausen trekke inn med pastaen ett par minutter. Skvis over mer sitron, litt salt og pepper. Og også noe ruccolasalat og noen oliven. Bruk ett par gaffler for å rote alt godt sammen.

Snurr film og nyt sola! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør