Marokkansk fisk med granateple og harissayoughurt

En bitte lite verdensrekord i fiskesprett fra Europa, og nesa fylles med krydderlukter, øynene med farger og sansene med smaker. Jeg klarer formelig å kjenne at jeg bare svever rundt på mitt flyvende teppe mellom Rabat, Casablanca og Marrakech. Har du vært i Marrakech glemmer du aldri panikkangsten som nærmest selvsagt oppstår i kaoset på Djemaa el-Fna. Eller lukta av svette, krydder, lær som ligger som en eim over deg i det en fremmed legger en diger kvelerslange rundt halsen din mens han signaliserer at dette fortjener belønning i form av dirham. Innpåslitne beduiner som lemper deg opp på første og beste kamel mens du ser reisefølge forsvinne bak ildspruten til en eller annen egentrent akrobat med ildsluking på reportoartet. Det er 1001 natt, og Alice i Eventyrland perfekt sammensveiset til en markedsplass av en drøm du bare ikke våkner fra. Med smak, lukt og støv i øya.
Det er tepper. Det er klær. Og det er turbanen i alskens farger. Og farge på maten også. Safran i ekte og uekte varianter. Og du blir sikkert lurt, men reiser like lykkelig hjem med kofferten full av pulver som kan friske opp det kjedeligste måltid på kjøkkenet hjemme. 

Fisk til 4
750 g torsk, sei eller annen hvit fisk
1 klype safran
4 vårløk
En kvast frisk timian

Couscous eller quinoa og salsa
300 g couscous eller quinoa
1 sitron
6-7 tørkede aprioks
1 boks eller glass med syltet paprika
1 bunt persille
1 granateple

Til servering
2 ss nøtter, gjerne pistasjenøtter eller mandler
1 ss sesamfrø
4 ss youghurt naturell, av den tykke typen, matyoughurt, tyrkisk- eller gresk youghurt
4 ts harissa
1 ts sumak (valgfritt)
 Start med nøttene og sesamfrøene som du rister i en tørr stekepanne. Legg til siden. Ha fisken i panna med litt olje og stek den noen minutter på hver side.

Ha safrantrådene i litt vann. Snitt vårløk og ha i  panna sammen med fisken. Ha i safranvannet og timian. La det trekke til fisken er klar.

Salsaen lager du raskt i en food prosessor, eller med en stavmikser. Ha paprika, aprikos, persille og saften av en sitron i bollen, og kjør sammen til en mos. Eller salsa da. Ha i halve granateple, og smak til.

Ha youghurt i en bolle for seg, og rør inn harissaen. Harissa er en chillipasta som gjerne har en litt røkt smak. I alle fall i områdene rundt Sahara. Ellers er det som curryer og krydderpastaer flest.. Litt varierende innhold ettersom hvor i verden du er. 

Couscous eller quinoa lager du etter ansvisning på pakken. Begge deler er fort gjort, og ferdig trukket på minutter. Jeg hadde litt quinoa igjen denne gangen og brukte det. Bruker du quinoa er det viktig å skylle av frøene med kaldt vann før du koker dem. Det er fordi de gjerne er godt sprøytet for å unngå insekter. Selv om frøene gjerne er vasket før salg, gjelder regelen om å skylle av. Quinoa selges vel nå mange steder. Men var lenge noe for spesielt interesserte hos helsekostbutikken. Langt rimeligere, og like bra er det å ta med seg fra innvandrerbutikken. Vil du være gjennomført nord afrikansk her velger du uansett couscous. Felles for begge deler er at vi setter til smak via maten vi tilbreder til. 

Bland salsa i couscousen eller quionaen, og la det bli en myk, luftig og smakfull seng for fisken. Ha over de ristetede nøttene og sesamfrøene. Resten av granateple og vårløken. Jeg hadde også over litt sumak som er ett krydder laget av tørkede bær med litt sitronsmak. Vanlig i hummus, til salater, kylling eller fisk der du ellers kanskje ville ha brukt litt sitron over. Pynt gjerne med litt timian eller persille til slutt. Og da er det bare å gyve løs og nyte maten.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør