Baba ghanoush - auberginesalat med granateple

Det var liksom ikke tid eller sted for å ta svømmeknappen. Verken bønn eller lapper ved klagemuren, eller besøket i Al-Asqua, klippemoskeen, forandret det faktum at det var umulig å ta så mye som ett eneste svømmetak. 
Mange og tapre forsøk ble det mens vi duppet rundt som noen andres badeender.  Velta rundt. Og lettere uelegant padlet sittende mot land.  Rumpa godt nede i vannet. Veivende og sparkende så en kunne tro vi var drukning nær. Men det er jo umulig! Forsiktig så ikke badet endte på sykehus med saltvann i magen. Og rødsprengte øyne. Noen småhyl når usynlige smårift kom i kontakt med vannet fikk vi bare tåle. 

Likheten med da Jesus skal ha gått på vannet kjennes ikke særlig påtakelig. Jeg har inntrykk av at han beveget seg langt mer elegant. I alle fall på tegning. Føler seg heller nærmest som en grønnsak i suppa. Litt for godt kokt og småsvett. Og vet ikke om en har blitt smårar eller dehydrert med feberfantasier i det en tar taubane opp til ett av verdens laveste punkt, Masada etterpå. Ett festningsområde plasser midt i ingenting. Oppe på ett fjellplatå. Ganske utilgjengelig. Men med utsikt ned til 427 meter under havoverflaten hvor du nettopp sprang rundt tørrskodd. Når du da ikke bada. I vann eller leire.

Men sunt skal det vist være. Både lufta og vannet. Og maten også. Bare litt forvirrende. Grillet aubergine er i alle fall bedre enn grillet meg. Her i salat. Til meg.
Baba ganoush
3 auberginer
2 fedd hvtiløk
2 ss ferskpresset sitronsaft + skall av en halv sitron
80 g tahini 
2 22 hakket bladpersille
1/2 granateple
2-3 ss olivenolje
1/2 ts sumak om du har
salt og pepper

 Dette er en salat som skal smake litt røkt, og som passer godt til kjøtt, kylling og fisk. Eller bare  med noen pitabrød om du vil.

For å få den røkte smaken må auberginene grilles. Stikk hull på dem, og legg på ett stekebrett. Sett grillelementet på full guffe i ovnen din, og stek dem til yttersiden er lett forkullet. Eller om du har gassbluss på ovnen din. Bruk det!

Når yttersiden et sort, og du tror maten er ødelagt, steker du auberginene videre på 175 grader i 30-40 minutter. Du må snu på dem ett par -tre ganger underveis slik at de blir jevnt grillet. På innsiden blir auberginene nå fine og myke.

Ta dem ut, og la kjølne litt før du skjærer dem i to. Nå er det kun innmaten vi vil bruke, så den graver du ut og deler i strimler.  Det forkullede skallet kaster du. Legg innmaten i ett døslag, og la det renne av seg. Det tar en times tid.

Ha kjøttet i en bolle med hvitløk, tahini, 1-2 ss olje, sitronsaft og skall. Lag en mos av dette med en gaffel. Smak til med salt og pepper. Nå bør salaten din få stå atter en times tid på benken så smakene får sette seg. Du rett og slett marinerer fruktkjøttet her.

Før servering har du over persille, granateple og sumak. Og resten av olivenoljen din. Bruk en god en!

Vil du bake pitabrød selv? Det går fint å fryse ned,  så har du til neste gang. 
Pitabrød
10-12 dl hvetemel
25 g gjær
1/2 ts salt
1 ss olivenolje
4,5 dl lunkent vann eller melk
Mål opp mel, og ha i salt og olje. Vil du ha en grovere variant erstatter du halvparten av hvetemelet med sammalt hvete. Du kan også ha i litt honning for en litt søtere variant. 

Rør ut gjær i lunkent vann eller melk.Eller ha tørrgjær rett i melet. Alt ettersom du bruker fersk, eller tørr gjær. Tilsett vann litt etter litt mens du, eller kjøkkenmaskinen din elter deigen. Den er perfekt i det den slipper taket i bollekantene, og fremtrer mer som ett selvstendig individ enn av flere bestanddeler. 

Dekk med plast, og la deigen heve cirka en halv time.

Dette bør gi deg rundt 12 pitabrød. Lag derfor 12 små boller. Disse kjevler du runde og flate. 

La dem etterheve i ti minutter før du steker dem på 250 grader, midt i ovnen. Cirka 10 minutter her også. Pass på. Av og til trenger de litt mindre. Eller litt mer. Ikke la dem brenne seg på toppen. 

De blåser seg opp etter bare noen minutter, og fyller seg med luft. Det er denne luftlomma som gjør at vi kan skjære i kanten og fylle dem opp med det vi vil. Eller om du bruker dem som bestikk for baba ganoush eller andre pate lignende salater. 

Avkjøl på rist.
Smakelig måltid! 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør