Sukuma Wiki

Jeg hadde havnet midt i townshipen i Bulawayo med en 10 liters bøtte med øl. En blå vannbøtte fylt til randen med noe som lignet noe helt annet enn øl og luktet ille. Mesteparten ble gitt bort til omkransende mannfolk som ikke så ut til å bry seg nevneverdig om at tre damer hadde tatt hver sin bitte lille sup rett fra bøttekanten. Vi fikk heller stille sulten sadza. Eller ugali. Kjært barn har mange navn. Og denne maisgrøten er selve basisen i øst-afrikansk kosthold. Laget på maismel og vann. Ikke ett kulinarisk høydepunkt alene. Men langt bedre en bøtteøl.
Så det var ikke bare bilen. Eller da mangelen på saker og ting som vanligvis kjennetegner en bil. Som fire hele dekk, girkasse og dashbord, som gjorde oss litt skeptiske. At den bilen i det hele tatt startet var ett av verdens sju underverk. Døra manglet. Det samme gjorde sannsynligvis bremsene. Setet var slengt inn for å frakte oss standamessig opp bakken på middag til vår svært ivrige og blide sjåfør, Peter. Utenfor townshipen. Fortsatt i Zimbabwes nest største by.  Bulawayo. Vi fikk mer sadza.. Men nå med en slags kjøttstuing. Sadza neNyama. Og denne gangen ble fatene tømt! Ikke noe rynkenese og skeptiske blikk lurte seg inn i munnfullene de timene vi var gjester.

Som gamle kjente besøkte vi senere bestemor som var igjen på landsbygda. I ei stråhytte ikke langt fra heksedoktoren om vi skulle komme til å trenge noe sånt underveis. Hun kunne helbrede ting du ikke ante feilte deg. Og ellers vitnet smilet om en og annen god historie. Om vi bare hadde lært oss xhosa.  Latteren satt like løst som gjestfriheten. Mugabe var fortsatt en helt . Og alle ville dele av det lille de hadde. Skepsisen borte. 

Sukuma Wiki er swahili og betyr i grunnen å strekke uka. Her hjemme ville vi kanskje kalle det å drøye maten.  Eller matbudsjettdt. Som matrett kan vi lokalisere den til Kenya. Masaienes rike. De fem store. Jeg snakker ikke da om statsledere i politisk samtale over en GT. Men om løver, elefanter, bøffel, leopard og neshorn.

De var der alle sammen. Neshornet så tett på at han nesten fikk en svartlakkert tå i leirbålet ved Masai Mara. Giraffer og elefanter under trærene, mens leoparden hadde satt sine spor på toppen av fjellet en tidlig morgentur. Beskyttet av herremenn med pil og bue. Ikke ett bur eller dyrepasser her. Men eldgammel kunnskap overlevert i stort alvor. Og aper som stjal som ravner om du ikke huset å lukke alt ned i ei skuff. Tannbørsten innkludert. 

Her var ingen av-knapp og nødutgang. Jeg befant meg to meter fra løvene så en slett ikke var  sikker på om man ble til middag. 

Grønnsakene vokste utenfor huset, og ved hjelp  av dem kan husholdningen strekke både deg og matbudsjett litt lenger. Sukuma Wiki.  Når det er tomt for kjøtt er det hovedsakelig sukuma wiki det går i. Og ugali. Det skal være grønnkål i, som er en vanlig grønnsak i Øst-Afrika. Nå også til dels på vei inn i vårt kjøkken som supersunn og supermat. Men ikke alltid så greit å få tak i. De har det i innvandrerbutikker, men ikke alltid. Da kan du kan velge å bruke spinat isteden.

I østlige deler av Afrika vil du gjerne få en svært krydret versjon. Andre steder er den så mild som bestemors stemme og vafler med rømme. Du kan ha stekt eller grillet kjøtt til, eller rett og slett i som i Zimbabwe. Da kalles det gjerne karanga.
Sukuma Wiki til 4
500 g grønnkål, eller bruk spinat
3 tomater
1 stor gul løk
3 ss peanøttsmør, usukkret, eller bruk friske usaltede peanøtter og mal opp disse
1 ss curry
1 ts gurkemeie
salt
pepper
1 kopp vann
2 ss sitronsaft

Sadza eller ugali
1 kopp maismel
2 kopper vann
salt
smør
Skjær en løk i halve ringer. Varm olje i en panne, og stek løken til den er myk og god. En 8-10 minutter på medium varme, mens du rører litt rundt. Hvis du ikke har peanøttsmør eller friske peanøtter kan du bruke peanøttolje.

Ha i krydder. Har du en curry med litt sting fra innvandrerbutikken din, synes jeg den er fin å bruke. Hvis ikke kan du ha i koriander, kummin og gurkemeie. Eller garam masala En teskje av hver, sånn omtrent. Ha i tomatene som du skjærer i biter, og la det steke litt.
 Vask, og skjær opp grønnkålen eller spinaten i passe biter. Ha også i peanøttsmør, eller da peanøtter. Peanøttene kan du male til en fin masse med stavmikseren, så får du en nesten melaktig  konsistens som får sette denne nøttesmaken som gjør at dette smaker av det østlige Afrika der jo peanøtter vokser på trær. 

Pass på å røre så ingenting brenner seg her. Ha i litt salt og pepper. Og hell deretter over en kopp vann, og la det hele koke til grønnsakene er fine. Gjerne med litt tyggemotstand. Grønnkål krever noe mer koketid enn spinat. 10 til 20 minutter, alt ettersom.

Ha i sitronsaft, og smak eller til med krydder.
Sadza er altså en maisgrøt. Kjært barn har mange navn, og i Kenya og Tanzania kalles det ugali. Maisgrøt er også vanlig i karibia, der det kalles fungi. På Haiti lager de mayi moulin. Blir litt sånn poteto-potato diskusjon. Men i bunn og grunn er det akkurat det samme. Sadza er ikke bare ett viktig tilbehør. Men gjør også nytte som bestikk. En klump med sadza rett i hånda fungerer som skje for suppa, grønnsakene og/eller kjøttet som serveres ved siden av.
Sadza krever nesten ingen koking, men en del røring. I mangel på maismel kan du bruke polenta som også er ett maismel, eller semulegryn. Kok opp vann og ha i melet. Rør kraftig så det ikke klumper seg. Koketid er cirka 10 minutter, og det blir en ganske massiv klump. Selv synes jeg det gjør seg om du har i smør i denne grøten før du spiser den.

Når du skal spise ugali og sukuma wiki har du ugalien utover ett fat. Lag en grop i midten, og ha sukuma wikien i der. Deretter er det bare å vaske  henda godt, og spise. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør