Rødbetsuppe

Flyskrekk er ikke min mest utviklede egenskap. Men det skal sies at da flyvertinnen festet døra med kjetting. Lomma på setet foran datt av. Og flyet noe senere uten forvarsel datt ett par kilometer  rett ned, så kjente jeg nok ett snev av angst og ganske mye redsel. Kort sagt. Piloten kunne godt ha varslet militærlanding litt utenfor det jeg vanligvis forbinder med rutefly. Men så var dette også en militært utdannet russisk pilot i ett Aeroflot fly dettende rett ned på flyplassen i Moskva. 
Ganske hele, og med bare noen få kofferter med manglende innhold fikk vi møte våre vertsfamilier. For min del, mor, far og datter. Bestemor var sendt på landet for å gi sengeplass. Russiske myndigheter opererte ikke med gjesterom. Litt mer gass for å sikre nok varmtvann hver gang noen skulle på badet, og bokstavelig talt fyrte opp under varmtvannstanken var nok sikret av myndighetene. Og store mengder smør for å illustrere at her manglet ingenting. Det siste møtt med en rynke på nesa fra bortskjemte norske tenåringsjenter. Vel mottatt i vertsfamilien.

Det ble servert kake og jordbærlikør til jentene og mor. Far drakk vodka som ikke lot seg dele. Han var likevel klar nok i toppen til å passe sin datter som en smed. Og høylytt forbanne vesten og dets beboere som i løpet av en uke satte griller i hodet på jenta, med dollar i lomma og tro på at også jenter beveger seg ganske fritt. Det var glasnost og perestroijka. Ganske nytt. Og ikke helt innkapslet i den russiske hverdagen. Butikkhyllene var tomme. Med mindre du da hadde pass og dollar. Eller vestlig besøk. Og det hadde vel i grunnen ingen hatt før nå. 

Lykken var sikkert formidabel da bestemor kom tilbake fra sitt eksil på bygda. Og nordmennene dro hjem. Og lot smørpakkene være igjen. 
Rødbetsuppe 
6 rødbeter
5 vårløk
Olivenolje
1,5 liter grønnsaks- eller kyllingbuljong 
1 lite shotglass vodka
Saft fra 1/2 sitron
2 ss creme fraische eller rømme, og litt ekstra til servering
Salt
Pepper 
Balsamico
Hakket dill eller persille
Hardkokte egg om du vil 

Rødbeter egner seg til mer enn leverpostei. Bare fargen er jo i grunnen til å bli glad av. Og av til trengs litt ekstra farge på tilværelsen. 

Noen påstår rødbetsuppe smaker av norsk skog. Det stemmer godt i grunnen. Men jeg forbinder det vel likevel først og fremst med Russland. Det spiller forsåvidt ingen rolle. Mye skog både der og her. Og rødbetene jeg har kommer fra nabokommunen.
Ha litt olje i en kjele. Fres vårløken i. Ha over buljong. Jeg skreller og koker rødbetene cirka 30 minutter rett i buljongen for å ta vare på all smak. Noen vil også ha i en potet for å mildne rødbetsmaken noe. 

Du kan også velge å koke rødbetene med skall for seg selv. Deretter rense dem og tilsette i buljongen. Uansett er det greit å nå kjøre buljongen med betene gjennom en blender. Eller om du jevner suppa med stavmikser.

For litt ekte russisk vri, ha i litt vodka. Du må ikke selvsagt. Ved oppkok forsvinner alkoholen. Den blir bare som ett krydder. Ha i creme fraische eller rømme. Smak ellers til med sitron, salt og pepper. Litt balsamico er også godt i suppa.

Serveres med hardkokte eggeskiver om du ønsker. Litt ekstra creme fraische eller rømme. Og friske urter. Også hasselnøtter jeg har ristet litt i panna. Blir ikke mer skog enn det! 

Suppa kan spises både varm og kald. 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør