Grillede grønnsaker med chevre

På vei til Damaskus og Amman på en noe original øyghoppingsrute var det ganske kjipt å mellomlande i Nicosia, Kyoros. Ikke bare mellomlande heller. Men her skulle en tilbringe dager omgitt av strandløver i knøttsmå speedos og nesten like små sandaler. Kamaki heter det på gresk, son høres ko ko i norske øret. Får deg til å føle deg på toppen sv verden, eller skikkelig irritert. Like populære og omdiskuterte som en gjennomsnittelig parkeringsvakt. 

En smule mørk og opptatt av krig og fred og sånn kunne jeg i det minste kikke over grensen mellom gresk og tyrkisk delelinje omgitt av væpna vakter som var mer opptatt av utrigning enn potensielle skurker. Ikke så snakkesalig. Men nå diskuterer jeg sjelden når det er tungt skyts som i våpen og en beret på snei innvolvert. 

Eller jeg kunne lete opp arkeologiske og topp bevoktede levninger fra svunnende tid. Deriblandt en steinalderby  fri for gjenboende steinaldermennesker. Overraskende nok, men veldig autentisk, Eller en brønn. En av verdens eldste faktisk. Bare forstyrret av de allerede nevnte strandløver,umulig å ikke oppdage, soldater, turister og gjeiter. De siste av animalsk opprinnelse. 
De greske menn tror de er direkte etterfølgere av gudene sies de, og på Afrodites øy finnes da alle elementer for en kortvarig romanse. Historien har vel satt igjen etterkommere fra både de greske og romerske gudene. For ikke å glemme egyptiske, persiske og arabiske gen. Kypros sin plassering har gitt lys mange okkupasjonsmakter. Også venezierne, småflørtende franskmenn og selvsagt mer strikse briter har vært innom i tur og uorden. Britene har faktisk fortsatt en militærbase utenfor kypriotisk kontroll på øya. Eller du kan gi blanke. Feriere. Pensjonere. Spankulere. Og det var en gang en altså kunne dra videre på skattejakt til Damaskus. Kanskje ikke like greit i disse dager. Både fordi byen er bombet sønder og sammen. Og befolkningen lider og ønsker helst bare fred. Turister er desverre ikke veien dit. 

Rundturen endte på Kypros igjen. Og ser du bort fra strandløvene og sløve soldater kan en legge seg grillede grønnsaker på minnet. De gjentar jeg nemlig gjerne. Til stadighet. En lett blanding av den greske og den tyrkiske delen av Kypros med sin geitost og kummin som smaksforsterker.

Grillede grønnsaker med chevre
1 squash
Salt
1 aubergine 
1 paprika
2 ss olivenolje
Safte fra 1/2 sitron 
Malt spisskummin
1/2 pk chevre, eller aller helst halloumiost i skiver

Auberginen er den som trenger litt forbredelse her. Skjær i skiver du salter, og la saltet trekke ut bitterstoffer en times tid, før du skyller godt av i kaldt vann. Jeg lar den gjerne ligge i et døslag så er hele prosessen ganske enkel og grei. Tørk av auberginskivene med tørkepapir. 

Skjær de andre grønnsakene du vil bruke i skiver også. Jeg har brukt aubergine, squash, paprika og artisjokk. 

Sett ovnen på full guffe med grillelementet på. Legg grønnsakene i en ildfast form, eller ett stekebrett. Paprikaen med skallet opp. 

Bland olje, sitronsaft og kummin, og pensle grønnsakene. Sett dem under grillen øverst i ovnen noen minutter til de er gylne. Ta ut og snu dem. Sett inn igjen og gjenta prosessen. 

Når du nå tar ut kan du, om du bruker paprika, skrelle av skallet. Ha over chevre biter. Eller jeg har også brukt feta. Helst skal der være gresk-kypriotisk original halloumiost. Dette er en fåreost jeg ikke har klart å få tak i her hjemme. 
Sett inn i ovnen igjen til osten også er gyllen. 
Ha over litt god olivenolje, og kanskje litt balsamico ved servering. Som tilbehør. Over litt risotto blanco. Helt alene. Med et grillspyd med får- eller lammekjøtt bare sprinklet med litt sitron. Eller med litt godt brød til. 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør