Zahra Mekhla -altså grillet blomkål

Jeg tror jeg har ett litt sånn elsk/hat forhold til blomkålen. Når den ligger der hos grønnsakshandleren eller i butikken synes jeg den er så fin. Med alle blomstene sine. Litt blek som meg selv om vinteren. Og likevel ser den så sprek ut. Så kommer jeg hjem og vet ikke helt hva jeg skal gjøre. At rota nå ser mer ut som en ekstra hjerne enn en blomst ser ikke ut til å ha noen effekt heller.

Så blir det ei suppe eller grateng. Og rester i grønnsaksskuffa. Helt til jeg kommer på å reise østover. I matveien altså. Enten til India. Eller enda bedre, Midt Østen. 
Og skal vi nå grave i litt bibel- og kulturhistorie, havner vi raskt i Midt Østen. Og finner opprinnelsen til både jul og påske. Og en masse, gode matretter. Gjerne med grønnsaker. Og blomkål. Som da blir langt mer spennende. For ikke å snakke om godt. 

Zahra Mekhla

1,5 blomkålhode delt opp i små buketter
4 ts olivenolje
3 hvitløksfedd
0,5 dl tahini (sesampasta)
Saften av en sitron, samt litt skall for å smake til
Salt
Pepper
Tabascosaus
1 ts kummin
1 ts zaatar
sesamfrø
paprikapulver

Sett ovnen på 225 grader. Bland blomkåkbukettene med 2 ts av olivenoljen. Ha over litt salt og pepper, og sesamfrø. Dette steker du i ovnen i 25 minutter. Du vil se at blomkålen får farge. Inne i blir den myk og god. Når vi griller grønnsaker sånn i ovnen blir de nærmest litt karamellisert. Og blomkålen her får en litt nøtteaktig smak. Nydelig! 
 Mens blomkålen stekes blander du sammen dressingen. Varm opp 2 ts olje i en dyp panne. Ha i alt det andre. Altså hvitløk, tahini, sitronsaft, tabasco og krydder.

Zaatar har du kanskje ikke hørt om sånn i farten. Men du kan godt ha smakt det. Det er en vanlig krydderblanding i Midt-Østen. Det består av timian, sumak, salt og sesamfrø. Du kan kjøpe en ferdig blanding på innvandrerbutikken eller lage selv.
Zaatar
4 ss frisk timian, eller du kan også bruke tørket
2 ts sumak
1/2 ts havsalt
1 ss rsitede sesamfrø

Sesamfrøene rister du i en tørr panne. Ha sumak i en morter, tilsett havsalt. Knus krydderene sammen. Ha i finhakket timian, eller bruk da tørket. Fortsett å blande dette. Og til slutt har du i sesamfrøene. Vips har du laget din egen smak av Midt Østen.

Sumak er også ett krydder du får hos innvandrerbutikken . Helt ypperlig som lett strøssel der du ellers kanskje ville brukt litt sitron. Sumak er laget av noen røde bær, sumakbær, som vokser i Midt Østen, og i Italia. Som krydder brukes det gjerne i hummus. Til kylling og fisk. Og da i salater som denne zahra mekhla.
 Nå har du kanskje lært litt også, og blomkålen er ferdig i ovnen. Ha da blomkålbukettene i sammen med dressingen. Bland godt, og server lunt!

Som en del av en større meze (altså småretter fra Midt Østen), eller som tilbehør.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør