Asparges

Nå kommer den! Litt tidlig egentlig,  men nå bugner det altså. Dagens sesongvare er asparges. Hvit eller grønn. På sitt beste, rett fra ett jorde nær deg. Akkurat nå!

Den grønne vokser over jorda der det danner seg klorofyll som gir den farge. Den hvite vokser under jorda. I det den titter opp av jordsmonnet er den klar for innhøsting. Eller det burde nå vært ett eget ord for det om våren. 
Vel, samme det. Mange mener en får litt illeluktende urin av asparges. Jeg er i grunnen helt enig. Men pleier da å ta mine toalettbesøk alene.

Den er faktisk vanndrivende. Men innta den sammen med din kjære, i godt selskap eller alene så gjør det ikke så mye. Alle i samme båt på en måte. 

Du kan variere hva du vil gjøre med aspargesen naturligvis. Men vi starter her med rens og kok.

Asparges for 2
1 bunt asparges 
Serranoskinke
Parmesan
Pinjekjerner 
Skyll aspargesen i kaldt vann. Mange bare kutter noen centimeter i bunn før koking. Det er greit på den hvite, men den grønne aspargesen kan du bare bøye litt på. Den vil gi etter ved rota, og knekke akkurat der den skal. Bare prøv! 

La aspargesen trekke i 2-4 minutter i lettsalted vann. Litt ettersom hvor tykke de er. Eller stek dem 2-4 minutter i en varm panne med litt olivenolje. De kan godt være litt al dente. Kjenn etter med en gaffel for å sjekke når motstanden begynner å gi litt etter, og aspargesen er akkurat klar. Ha over kaldt vann for å stoppe kokeprosessen, og du beholder spenstigheten også. Hvem ønsker seg nå slapp asparges! 

Det klassiske her nå er å rulle ett par asparges inn i litt god spekeskinke. Det gjør seg godt det med bare litt olivenolje over. Du kan også ha i en liten skive parmesan og løfte det hele litt til. Ett lett dryss av ristede pinjekjerner gir litt crunch. Fin fin forrett, eller som en del av et tapasbord

Egg er også venn med asparges. Ett posjert egg for eksempel. Eller en eggesalat laget av smeltet smør med hardkokte egg, kapers , kjørvel, salt og pepper gir godt følge. 

Eller en mer sennepsbasert dressing av 3 ts dijonsennep, 1 dl olivenolje og 1 ss eddik. Bland sammen, og rør godt. Ha eventuelt i noen kapers.

Noen vil ha rømme til. Eller en rømmedressing. For eksempel med litt sennep.

Altså litt smak og behag, og litt ettersom
hva du skal bruke retten som.
Nyt den nå når den er i sesong. Gjerne i sola med ett glass hvitvin.

God vårlige sommermat!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør