Sesamstekt laks

To siffer på gradestokken og noen solstråler er det som skal til. Da trekker enhver nordmann med respekt for seg selv og fedrelandet ut. Parkene fylles. Og lufta er tung av tennvæske og pollen.
Om sommeren pleide jeg og mormor å ta med frokosten ut på trappa. Det var første stedet solstrålene traff. Så der satt vi med hver vår skål med kavring og kefir og lot stolene i fred, og  bikiniform være bikiniform. Jeg tror kanskje ikke ordet fantes en gang. Og den som oppfant det skulle vært skutt! For er det ett sted der all slags kropp kommer til sin rett og ingen bryr seg må det være i strandsona, hvor det er mer av hud enn tekstil. Og alle kikker opp på den gule greia på himmelen som vi setter sånn pris på. Forma er der om vi liker den eller ei.

Men samme det.. Fortsatt digger jeg en kaffekopp på hard steintrapp. Ta med meg maten ut, og sitte der og skravle med ungene med tallerken på fanget og sol i fjeset. Om naboen tror jeg har klikka tar jeg med stor ro. Han har sikkert rett, og aner ikke hva han går glipp av  Ventepølser har ikke helt klart å gjøre innpass. Men rask, god mat som ikke varmer annet enn sjela gjør seg når sola varmer . Det enkle er av og til absolutt det beste. Og om du skulle sikte inn bikiniformen passer laks og salat fint inn også, og er lov å nyte. Prøv det på trappa, eller ved bordet..

Nudelsalat og sesamlaks
600 laksefilet
Salt 
Pepper
250 g nudler

Salat
Bladsalat, type og mengde etter eget ønske
Slangeagurk 
Melon
Søt paprika
Rødløk i skiver 
Sesam og soyavinaigrette
1 ss soyasaus
2 ss hvitvinseddik
1ts brunt sukker 
1 ss sesamolje
4 ss solsikke- eller rapsolje
1 ss sesamfrø
Sesamfrøene ristes i en tørr panne. De stekes altså lett gyllenbrune. 

Visp soya, eddik og sukker sammen. Ha i oljen litt etter litt så vinagretten tykner. Bland i sesamfrøene. 

Laksen som må ha vært frossen om den ikke er av vakuum slaget, får ett dryss salt og pepper før den vendes i vinagretten. Stek fisken raskt på alle sider. Den skal være rå i midten, og bare ha en liten stekehinne. 

Nudlene koker du. La de renne av, og vend inn vinagrette med nudlene også. 

Bland salat, ha i nudlene, resten av vinagretten og anrett sesamlaks på toppen. 

Spis nudelsalaten som den er, eller ha litt brød til.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør