Stoccafisso con peperoni

På radioen sa de at nå innleder vi den stille uka. Så sa de at folk flest vet ikke helt hva vi driver å feirer. Eller markerer da. Kanskje ikke så rart hvis vi skal gå rundt og være helt stille. De fleste har kanskje nok med å fylle og dele påskeegg på facebook. Og skal en huske polets stengetid også er det ikke rart at selve buskapet kan gå litt sånn rett i den store glemmeboka. Når en må holde munn og alle tanker for seg selv, oppstår det fort små kortslutninger.
Det er jo en  påskekrim i ordets rette forstand da. Påsken altså. Jesus skal ha mettet 5000 mennesker med fem brød og to fisk. Hans eneste mirakel. Og like mystisk som mysterier rundt Det lukkede rom. Sånn bortsett fra da disiplene fisket og fisket uten napp og mannen, Jesus altså, viste seg å bringe fiskelykke som kanskje heller mer mot den påskekrimmen vi ikke helt gidder å se. 

Det gikk nå rimelig hardt for seg i bibelsk tid. Og Jona ble slukt av en hval. I tre dager bodde og levde han i buken på hvalen før han ble spyttet ut. Ikke overraskende kanskje. Men det er nøyaktig like lenge som Jesus lå i grava før han forsvant. Eller sto opp fra de døde da.  Atter ett mysterium til påskerebusen, eller quizen om du foretrekker det. For lik forsvinner da ikke sånn i løse luften vel? Eneste jeg kommer på som har gjentatt bragden må være Pinoccio. Og han var laget av tre.

Når vi vet at første bokstaven i Jesus sitt navn blir til "fisk" på gresk er det kanskje ikke så rart at fisken konkurrerer med korset som kristent symbol heller. Og likevel fråtser vi i lam ofret av jødene, og julematrester for å virkelig markere at jula varer helt til påske. Sånn mellom smågodtet og marsipanen.

I den katolske kirken spiser de ikke kjøtt langfredag. Dagen er ikke en fridag eller helligholdt, men da altså en abstinensdag. Fisk derimot er tillatt. Og baccalao står da ofte på katolikkenes bord denne dagen. Baccalao betyr jo rett og slett torsk. Og en vri av vår populære baccalao, som altså slett ikke er den eneste,  foreslås til den stille uka og påsken her.  Om du heller vil ha fisk skjærtorsdag er du i godt selskap med Jesus selv som den dagen delte sitt siste måltid med dispiplene før han skulle korsfestes. Da snakker vi feiring! For vår del får vi satse på en bedre utgang, og en fortsatt god påske uten alt for mange skrubbsår.
Stoccafisso con peperoni
1 kg klippfisk ferdig utvannet og revet i strimler
2 ss olivenolje
2 hvitløkksfedd
Tørket chili tilsvarende 1 chili sånn omtrent, vi smaker til
250 g cherrytomater
4 paprika
1 lite glass hvitvin
2 ansjosfileter
Bladpersille
Salt
Pepper
Sitron
Olivenolje til å springle over

Ha ovnen på maks varme og sett på grillelementet om du har. Del paprikaene i to. Ta ut kjerne og frø. Ha dem med skallsiden opp på en stekeplate. Pensle gjerne skallet med litt olje, og ha dem midt i ovnen til skinnet bobler og svir seg. De kan godt få hvile litt, men nå kan du da ta av skinnet på paprikaen. Og vi skal kun bruke fruktkjøttet her.
Ha en stor kjele på plata. Og varm olje, hvitløk og chili. La det få surre ett minutts tid. Del tomatene i to, og stek dem med i oljen til de detter sammen. Total kollaps på kjøkkenet er helt lov i dette tilfellet. Du kan få sukke litt oppgitt også når jeg sier dette nå blr best om du fisker ut tomatene, og skreller av skinnet. Skjær tomatfileter i kjøttet, og ha i gryten igjen. Hell over ett lite glass hvitvin. Og unn deg en slurk selv om du føler du trenger det.

Du kan jo også velge gode bokstomater her. Ferdig skrella små tomater rett fra Italia. Sparer deg litt arbeid. Eller gå for en miks av boks og friske tomater.
Paprikakjøttet skjærer du også i fileter. Ha paprika og klippfisk strimler opp i gryta med tomatene. La det trekke i ti minutter. Før du da har i moste ansjosfileter og noe urter. Jeg har brukt bladpersille her. Men du kan også bruke basilikum.  La det trekke med ett par minutter til.

Smak til med salt, pepper og sitron. Vær rundhåndet med sitronen! Det er godt.

Springle over litt ekstra god olivenolje, nykvernet pepper. Og server gjerne noe godt brød til.

God påske!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør