Gresk salat

Mesteparten av tiden var det lite hopping. Kun sløv kontakt med sola i strandsona, og noen dypdykk i havet, ei bok eller en salat nær Naroussa. Riktignok hadde vi tatt en overfylt turistbåt fra Santorini til Paros. Så stappfull av kofferter at de nok kunne trengt eget lasteskip. Men det klassifiserer liksom ikke helt under øyhopping. Snarere en transportetappe jeg kunne spart meg.
På en knapp uke var planene høytflyvende, og dagene litt for få. Men en tur til Naxos for å besøke ei gammel klassevenninne sto såpass høyt på lista at den skulle gjennomføres. En busstur til Parikia med to små jenter som ekstatisk reisefølge, og jakten på den lille ferga over startet. Jeg hadde liksom sett for meg badebaljene som trafikkerer øyene i Oslofjorden. Toppen Nesoddbåten da en vennlig greker pekte ut Danskebåten og Kielferga som spydde ut svart røyk på linje med ett kullkraftverk for oss. 

Litt nærmere øyhoppedrømmen med en ny øy og ett gammelt bekjentskap på en dag. Får vel ta igjen og gjentas. Som med gresk salat. Den gjentas i det uendelige når det skal smake litt sommer.
Gresk salat
500 g blanda, modne tomater, gjerne ulike former og størrelser som bifftomater, plommetomater og cherrytomater
1 slangeagurk
1 grønn paprika
1 rødløk
1 håndfull frisk dill
1 håndfull frisk mynte
Sorte oliven med sten
Kapers
Havsalt
1 ss rødvinseddik
3 ss god olivenolje
200 g fetaost
1 ts tørket oregano

Det viktigste er at tomatene er modne og saftige. Ulike former og farger er bare estetikk her. Men smaken skal vi ikke kimse av. Ikke ta de rett fra kjøleskapet. Tomater kan gjerne oppbevares i romteperatur. Da frigjør du mye smak, og stopper ikke modningsprosessen.

Skjær tomater i skiver og biter, og ha i dem i en salatbolle. Skrell så slangeagurken. Det trenger ikke være så veldig nøye, men dra en kniv langs sidene og dra av det ytterste på den måten. Eller bruk en ostehøvel. Det er skikkelig effektivt. Skjær så i biter, og ha i sammen med tomatene.

Rens løken for skall, og kutt halve skiver du strimler i salaten. Skjær også runde ringer av paprikaen, og ha i.

Hakk opp urter og ha over. Deretter en neve oliven. Bruk de med sten. Under prosessen med å fjerne sten i industrien dytter en samtidig ut masse smak og olivenolje fra olivenen. De blir bare tørre og smaksløse. Press heller olivnene du bruker her med ett godt håndtrykk over salaten. Frigjør fersk olje og smak til maten din selv. Jeg synes også det er godt med noen kapers, og har over en liten håndfull av det også.

Dryss over litt havsalt. Eddik og olje. 

Tilslutt har du over fetaosten. Jeg bruker aldri den ferdig marinerte på glass, men kjøper heller en ren ost. Strø over litt tørket oregano til slutt. Siste rest av hakkede urter og litt ekstra olivenolje.  Og smak på Hellas.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør