Tomatmarmelade

Påsken er tiden da jødene minnes utgangen fra Egypt. På påskens aller første dag skal ett lam slaktes i tempelet. Og ved mørkets frembrudd blir lammet spist sammen med familien.
 
De kristne minnes Jesu lidelse og oppstandelse disse dagene. Men skal vi tro avisene er det viktigste nok øl, vin og smågodt. Samt polets lukketider.

I all enkelhet feiret jøder og kristne påsken samtidig tidligere. Men etterhvert har det utviklet seg ett skille. Og mens jødene minnes palmesøndag, feirer kristne påskehøytiden nå en uke senere. 1 påskedag var altså dagen for Jesu oppstandelse. Ett under, eller krimgåte litt ettersom vi vil se det.

Med påsken rundt hjørnet for både den ene og andre trengs ikke bare åndelig påfyll. Lammet trenger tilbehør. Og lam er viktig for mange av oss og en helt selvsagt middag i løpet av påskehøytiden. Om det da er palmesøndag, påskeaften eller 1 påskedag. Akkurat offerslatingen har jeg ikke noe sterkt forhold til. Men kjøttet, og tilbehør mener jeg litt om. Og denne tomatmarmeladen er rett og slett det perfekte følge til søte små lam med digre lårmuskler. Den er både søt og syrlig, og rett og slett litt vanedannende.

Påskekylling kan sikkert også passe til. Påskekyllingen er i grunnen et rent Nordisk fenomen. En eller annen gluping kom til at kyllingen som bryter seg ut av skallet kunne symbolisere Jesus som bryter seg ut av sin grav. Så nå fyller vi husene våre med små, gule nøster og lar det stå til i påsken. Søte er de! Og spiser du kylling i påsken kan du jo prøve med marmelade til også.
 Andre steder har påskeharen en mer sentral plass nå i påsken. Og grunnen til det er nå en krimbok verdig. For det vet vi rett og slett ikke noe sikkert om. Det kan være en avlegger fra vårgudinnen Eostre, eller Ostara som ble symbolisert med en hare. Noen mener den stammer fra en heller tynn og dårlig forklaring fra foreldre som skulle forklare barna hvor alle eggene de hadde samlet opp i løpet av fastetiden kom fra. Noen eldgamle påskeegg med bilde av en tre-øret hare gir oss teorier om at haren her er Den Hellige Treenighet. Men den søteste synes jeg egentlig stammer fra gresk mytologi. Her skapte Ostara en fugl om til en hare, slik at fuglen skulle unnslippe Orion som var jeger. Haren som het Lepus var svært glad for det, men savnet å kunne legge egg. Så Ostara gav Lepus evnen til å legge egg en gang i året. Og eggene som kom da var alltid i forskjellige farger.

Påskeharen har endt opp som den som gjemmer påskeeggene til ungene, så vi får sende de ut på en aldri så liten eggejakt og ett rebusløp i nabolaget eller snøen. Eggene er tømt for kyllinger, i alskens farger og fylt med en av de tre viktige ingrediensene, fortsatt i følge tabloidene, påsken krever. Altså smågodt. Da kan det være greit å fylle på med litt annen mat også.

Så da var det denne marmeladen da. Søt og syrlig. Enkel og grei. Uten rebus og krim. Kjempefint tilbehør.

Tomatmarmelade
500g cherrytomater 
2 lime
5 ss sukker

Skyll tomtene, og del dem i to. Ha i en gryte. Press saften av to lime over, og ha i sukker. 

Kok opp og la det få putre i vei til det har konsistens som, og ser ut som marmelade. 

Så må du selvsagt smake til med lime og sukker. Er den for søt har du i litt mer lime. Er den for sur har du i sukker. 

Så gjenstår det bare å steke lammet! 
Eller bruk marmeladen sammen med litt ost. 
God påske! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør