Foccacia med hvitløk

Vi fikk bare titte inn i rommet.. Utenfor sto skåla med hvitløk klar. Sånn i tilfelle. På Hotel Union i Norangsdalen kan du ikke bare skue opp og planlegge turen opp på Slogen. Du kan bruke tid på eventyr i gangene. Ikke to rom er like. Og på Det Blå Rommet spøker det.
Linda arbeidet ved hotellet da en tysk greve kom for å bo der. De ble stormende forelsket. Det var bare det at greven var ulykkelig gift med en annen. Men han kom stadig tilbake til Hjørundfjorden og Linda. Og bodde da på Det Blå Rommet. 

Han ville skilles. Men kona var visst ikke helt enig. I fortvilelse tok mannen sitt eget liv på siste reise tilbake til Linda. Linda ble selvsagt fra seg av fortvilelse. Og iført brudekjole og blomsterkrans vasset hun ut i fjorden, og druknet. 

Lar du hvitløken stå ute i gangen på hotellet vil hun holde deg våken mens hun gråter og hulker over sin ulykkelige kjærlighet. Ønsker du en god natts søvn tar du hvitløken inn i rommet. Eller bor på ett av de andre rommene og lar deg underholde av historiene, gjestfriheten, majestetiske fjell, idyll og god mat langt der inne i fjorden.
Jeg skal gi deg to oppskrifter på foccacia. For anledningen med hvitløk. Den ene er eltefri med lang hevetid. Den andre er raskere.

Eltefritt foccacia (6 porsjoner)
250 g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 ts salt
1,6 dl kaldt vann

2-3 ss mild olivenolje, eller bruk olje fra hvitløksconfit
Konfiterte hvitløk, eller rå hvitløksfedd om du ikke har
1 ts maldonsalt

Bland sammen det tørre, og tilsett vann. Dette er en relativt tørr deig. Uvant for foccacia, men det går bra. Dekk bakebollen med plast, og la det heve i 12-18 timer.

Denne deigen er ikke større enn at du kan bruke en springform eller browniesform for eksempel.  Vil du ha en hel langpanne dobler du oppskriften. Dekk uansett formen med bakepapir. Ha i oljen. Deretter deigen, som du så presser litt ned i så den dekker bunnen. La dette etterheve en time.

Sett ovnen på 200 grader. Dytt konfiterte hvitløk ned i brødet. Eller om du bruker rå hvitløk. Rens den ved å presse en knivsegg, eller håndbaken mot feddene. Skjær bort stilk og eventuelle grønne spirer. Og press de knuste feddene ned i deigen. Jo bedre de er dekket av deig, jo mindre er sjansen for at det brenner seg. Strø over litt maldonsalt.

Stek brødet midt i ovnen, 20-25 minutter. La det avkjøle seg litt før du tar det ut av formen og serverer herligheten.

Raskere Foccacia
500 g hvetemel
1/2 pk tørrgjær
2 ss honning
2 ts salt
4,5 dl lunkent vann

2 ss mild olivenolje eller olje fra hvitløksconfit
Konfiterte hvitløk, eller hvitløksfedd om du ikke har
1 ts maldonsalt
Sikt melet for å få ett mer luftig brød, og ha i salt. Ha gjæren i vannet sammen med honningen, og la dette stå og virke i 10 minutter. Pass på at bollen er stor nok. Gjæren begynner å boble og koke her.

Ha gjærblandingen i sammen med melet. Dette blir en ganske våt deig igjen. La deigen heve i minst 30 minutter. Gjerne en time.

Når deigen er ferdig hevet har du den over i springform som du har dekket med bakepapir. Vil du ha til en hel langpanne dobler du oppskriften. La den stå i 20 minutter.

Stikk konfiterte hvitløk i deigen. Eller bruk rå fedd som du altså dytter godt ned i deigen. Strø over litt maldonsalt. Springle over en mild olivenolje for å smøre brødet til slutt.

Du kan selvsagt velge en annen topping. Fetaost. Soltørket tomat. Friske urter. Tørkede urter. Rosmarin. Bare maldonsalt. Oliven. Det er opp til deg! Og kanskje hva brødet skal brukes til.

Stek brødet på 220 grader, midt i ovnen, i cirka 15 minutter. Eller til det har fått en gyllen skorpe.

Spis som tilbehør, eller gumles alene. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør