Hvitløksconfit - stinkbombe på glass

Det var liksom følelsen av at vi burde hatt ett hvitløksfedd eller to i lomma. En stinkbombe hadde ikke vært å forakte det heller.. for å jage de som var ute etter litt annen guiding. Jeg var altså guide på Akershus Festning om sommeren. Og det var ikke bare turister som stakk innom. Området er smekkfult av spøkelser. Vi kvapp til hver gang vi hørte ett bjeff, mens vi med stor innlevelse fortalte om hunden som ble murt levende inn i mørkegangen inn til slottet. Den skulle bringe lykke. Dets første offer var kommandanten. Det var sånt voldsomt støy nede fra mørkegangen, men en ventet ingen. Mørkegangen var eneste vei inn på slottet. Rundt murene rant ei vollgrav. Og broen over var tatt opp. Det var umulig! Festningen var uinntagelig. Kommandant Peder Hanssøn Litle gikk til slutt for å sjekke ståa. Og havnet i en voldsom slåsskamp med spøkelseshunden som da hadde kommet seg ut av muren. Det var blod og greier. Men begge overlevde. Både spøkelse og kommandanten En måned senere derimot omkom kommandanten da han ble kastet av hesten. Og andre som har møtt Malcanisen, hunden altså, har lidd samme skjebne. Ikke spesielt lykkebringende altså, om du da ikke vil bli varslet om din død. 
Også dronning Margrete sin kammerpike går igjen. Det var harde tider. Og kammerpiken sultet rett og slett ihjel. Men fortsatt dukker hun opp uten ansikt i Margaretasalen. Og sånn bare fortsatte og fortsatte vi. 

Jeg lever enda. Og kanskje det er takket være umenneskelige mengder hvitløk innabords. Hva vet jeg. 
Hvitløksconfit
4-5 hele hvitløk
Mild olivenolje

Rens hvitløken. Løsne feddene fra stilken. Skrell enkelt ved å presse  en knivsegg, eller håndbaken mot feddene slik at de knuser. Du kan godt ta bort selve stilkfestet, og eventuelle spirer fra hvitløken.
Ha de rensede feddene i en kjele, og hell over olivenolje til det dekker. Varm opp dette på middels varme. Det danner seg små bobler rundt hvitløksfeddene nå. Senk temperaturen, og la dette få syde og boble videre i en time. Det skal ikke slutte å boble.

Avkjøl det hele før du fyller på et rent, sterilt glass med tett lokk. Confiten oppbevares i kjøleskap og holder seg fine en måneds tid.

Bruk hvitløken i marinader, sauser, aioli, pizza, potetmos, på foccacia, over ovnsbakte poteter, sammen med litt pasta, i pastasalaten. Hvorfor ikke i lammelåret? Eller om du er helt vill etter smaken, rett på en skive godt brød.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør