Vårlige teriyakiruller

Oldemora mi spilte piano. På kino. Den gang det var stumfilm i svart-hvitt. Store fakter på lerretet. Plakter med punch line. Overdreven mimikk. Og mye teater. Stemningen ble satt av oldemors pianomusikk. Jeg liker å tenke hun satte litt farge til en ellers, bokstavlig talt, grå historie. 
Det meste gjør seg med litt farge. Restemat også. Litt krydder. Noen fargerike grønnsaker, urter og frukt. Bruk det og sett litt farge på tilværelsen. Garantert happy ending. Gjerne til en film med de beste på stua.

Teriyakiruller
1 kyllingfilet, eller kyllingrester
1 ss teriyakisaus
100 g nudler, eggenudler eller glassnudler
2 vårløk
1/2 pak choy
2 revne gulrøtter
1/2 mango eller eple
2 ss frisk koriander
1 ss ristede sesamfrø 
Vårrullpastery eller risark

Teriyaki er en japansk soyasaus smakssatt med ingefær, lime og hvitløk. Mild på smak, og kan brukes til alt. En skikkelig japansk allrounder. Du får kjøpt ferdig på  glass og flasker. Eller lager selv. 
Teriyaki 
1 sitrongress
3 lime
3 dl soyasaus 
200 g brunt sukker
50 g ingefær
2 fedd hvitløk
1 rød chilli

Kok soya, saften fra limen og sukker i 2-3 minutter. Tilsett hakket sitrongress, ingefær, hvitløk og chilli. La det koke videre i fem minutter til det begynner å tykne. Kjør sausen jevn med en stavmikser, og ha på flaske. Takket være varmebehandlingen, sukkeret og saltet fra soyasausen holder denne seg i månedsvis i kjøleskap. 

Så var det rullene våre. Skjær grønnsaker og kylling i biter. Jeg har brukt rester av en kylling som sto på middagsbordet litt tidlgere, så jeg har bare revet opp og brukt biter av kjøttet. Bruker du en filet har du denne i passe biter i panna først, og lar den få litt farge før du tilsetter grønnsakene, unntatt mangoen eller eplet. Gulrøttene er rester allerede revet med ett rivjern. Pak choyen er skjært i små biter, og vårløken snittet i strimler. Sesamfrøene rister du i en tørr, varm panne. Ha over teriyakisaus og koriander og rør inn. 

Nudlene koker du for seg. Klipp eller skjær i småbiter, og ha i sammen med kyllingen og grønnsakene. Nå har du fyllet til rullene.

Mangoen skjærer du i små biter. Eller eplet om du bruker det. Dette er jo litt sånn bruk av det du har og sett smak på det mat. Frukten her gir en litt frisk smak til rullene.

Vårrullpastery kjøper jeg frossen og ferdig. De må få tine en times tid før bruk. Riv av ett og ett ark etterhvert som du lager i stand rullene. Dekk til arkene med ett vått kjøkkenhåndkle mellom hver gang. De blir så fort tørre.

Legg ett ark på en fjøl med en spiss pekende mot deg. Legg på ett par skjeer av fyllet litt opp på arket, men fortsatt nærmest deg. Ha over noen biter med mango eller eple på fyllet. Brett over spissen. Brett inn kantene, og rull mot motsatt spiss slik at du får en rull. Jeg bruker gjerne ett egg for å pensle slik at rullene blir limt i endene. 

Rullene kan frityrstekes. Varm da olje til 170 grader i en dyp panne eller wok, og stek 3-4 av gangen. Eller legg dem på ett stekebrett, og stek i ovnen. Jeg velger ofte den siste varianten. Rullene kan pensles med resten av egget. Eller med litt olje. Gjerne blandet med litt sesamolje som gir ekstra god smak til rullene.

Forvarm ovnen til 200 grader, og la rullene få 15 minutter midt i.
Spises varme, godt tilbakelent med de beste mens man nyter våren. Og en film.
Gjerne med en dipsaus eller to, kanskje litt salat eller ris til.
Dipsaus
1 fedd hvitløk
1 ss limesaft
1 ss hvitvinseddik
1 ss fiskesaus
1/4 ts salt
1/2 ss brunt sukker
0,25 g vann
1 ss frisk koriander

Denne stygt vanedannende dipsausen som jeg tidligere også har presentert til vårruller, passer like godt til denne varianten med sin litt syrlige smak. Bland sammen i en bolle. Og dip!

Dressing/dip
Wasabi
Majones, eller bruk rømme/creme fraiche/youghurt naturell

Dipsaus, eller dressing to i dag er en wasabi variant. Prøv med litt wasabi i en klatt med majones. Eller bruk rømme eller lignende. Du kan selvsagt gjøre det samme med søt chillisaus, og få en litt mildere variant her.

Snurr film! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør