Havregrøt over natten - the overnight oats

Det høres litt ut som en pysjamasfest for havre og melk, men jeg mener å huske at pysjamasfest var skikkelig gøy! Tenk så fint å slippe å tenke på klær og dresskode. For ikke å snakke om behagelig! Og varianten der sluttidspynktet er satt før leggetid finnes, og minst like populært.
Ganske fiks ferdig mat i det du står opp, eller i det barna tusler alene hjem fra skolen med nøkkelen rundt halsen er jo slett ikke dumt det heller. Og selv om jeg i utgangspunktet var noe skeptisk til konseptet kald grøt, er det lov å skifte mening! Kanskje det er youghurten sin feil. Eller limen. Kombinasjonen. Det spiller ikke så stor rolle. Kald grøt er godt. Sommerlig. Om du slipper å bekymre deg for brannfaren.
Havregrøt
1 dl havregryn eller musli
1 dl melk 
1 dl youghurt naturell, jeg bruker gresk youghurt 
1/4 ts salt
1 ts søtningsmiddel, sukker, vaniljesukker/vaniljepulver eller honning om du vil.. Dette er valgfritt. 

Dette er grunnlaget som er åpent for variasjon. Du kan for eksempel bruke litt peanøttpulver, vann i steden for melk, eplejuice gir en friskere variant, eller annen bærsaft. Jeg har for eksempel forsøkt en variant hvor jeg brukte bringebærsaft, gresk youghurt og litt cottage cheese, sammen med noen friske bringebær i grøten over natten. En skje gresk youghurt, masse friske bær, nøtter og lime over om morgenen- og en kjempedigg frokost! Kun supplert av ett smilende egg og svart kaffe. 
Om du har frosne bær kan du ha dem rett i røra og la dem ligge i over natta de også. 

Bland alt sammen til en jevn, litt suppeaktig røre. Dekk til med plastfolie, eller ha på lokk. La grøten stå minst tre timer, eller da over natten i kjøleskapet. 
Nær du står opp og er klar for frokost har røra blitt grøt. Litt kremete. Den er selvsagt kald, men om du absolutt vil varmer du den litt i en kjele. Men ta en smakebit først da! 
Hva du vil ha på kan nå varieres i det uenderlige. Frisk frukt. Nøtter. Hakkede mandler.  Litt krydder. Kanel. Kardemomme. Kokos. Litt ekstra youghurt eller cottagecheese. Lakrispulver. Og jeg synes det er skikkelig digg med bær og frisk lime over.

Har du frosne bær koker de dem opp, frigjør litt god bærsaft og har i litt lime. Ha det over grøten. Deilig!

Bruk av hva du har og har lyst på. 
God frokost!



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør