Veggisburger med spinatpesto og youghurtdressing

Jeg har ei venninne som en gang i tiden var vegetarianer. Det holdt inntil hun fikk en smakebit av en kylling, og husket hvor godt det var. Altså en god stund, men ikke evig.
Det er enkelte utfordringer ved å være vegetarianer. Og da tenker jeg ikke på eventuelle hånlige kommentarer om "Alt grønt til kanina", "fra ei gulrot med sjel", eller lignende. Med det at kroppen trenger en del næringsstoffer som mange av oss får fra kjøtt og melkeprodukter. Og disse må en dermed få i seg på annen måte. Det holder altså ikke å sitte å nippe til en grønn salat. En må til med sterkere saker. Som bønner, linser, kikerter, nøtter, mandler og belgfrukter. For eksempel.

Ikke det at jeg er vegetarianer. Men jeg er innmari glad i frukt og grønt. Og periodevis er nok kjøtt helt fraværende fra kostholdet mitt, uten at det er et kostholdsprinsipp. Ikke en gang et forsøk på å være bevist forbruker. For det er ingen tvil om at denne jorda vår vil vare litt lenger om vi spiser mer grønnsaker enn kjøtt.  Rett og slett fordi jeg digger det. Og så får jeg bonusen ved å spare jordsmonnet vårt litt også.

Etter ei uke uten kjøtt i sikte, og med snarlig avreise for en etterlengtet ferie, dukket det opp en oppskrift  på Godt.no passet ganske perfekt for mine kjøleskapsrester. Grønnsaksavdelinga vi snakker om da. Ikke helt som hånd i handske, men nært nok. Og med litt alternativer og fintenkning ble det tom grønnsaksskuff, mette mager og en god burger. Og da kunne jo i grunnen ferien bare begynne. Med god samvittighet.
Vegetarburger
200 g kikerter
200 g hvite bønner
Frisk sitron
0,5 ts spisskummin
1 ts soyasaus
4 vårløk
2 hvitløksfedd
25 g svarte sesamfrø
25 g hasselnøtter
1 ss hakket gressløk
salt
pepper
rapsolje

Spinatpesto
1 pk fersk spinat
2 fedd hvitløk
1/2 sitron eller lime
cirka 30 g revet parmesan 
cirka 40 g pinjekjerner, solsikkefrø el
cirka 1/2 dl olivenolje
salt 
pepper

Youghurtdressing
Gresk youghurt naturell
Sweet chilisaus
sitron

hamburgerbrød, ciabatta el
slangeagurk
tomat
salat

Sil av kikerter og bønner gjennom et døslag. Det er selvsagt med utgangspunkt i at du bruker fra boks eller eske. Hvis ikke må bønnene ligge i bløt en god del timer, og deretter kokes og siles av.

Mos bønnene og kikertene med en stavmikser. Ha i spisskummin og sitron. Og soyasaus. Hakk vårløk, eller bruk 1/2 hakket løk, og rør i. Rens og hakk hvitløk, og rør inn. Tilslutt grovhakker du noen nøtter. Jeg har brukt hasselnøtter på grunnlag av innholdet i skapet mitt i dag. Du kan bruke usalta peanøtter, eller kanskje cashew. Uansett, rør det inn sammen med bønnene. Og så sesamfrø. Har du ikke svarte. Bruk de hvite. Eller noe annet du måtte ha som passer.

Dette blir 8 små, eller 6 større burgere. Ha dem på en bakeplate eller tallerken. Dekk til med plast, og la de stå i kjøleskapet en 30 minutter.

Ha en nøytral olje i en stekepanne. Rapsolje, eller solsikkeolje egner seg her. Stek burgerne på medium varme. To-tre minutter på hver side. De skal bli gjennomvarme, og gylne utenpå.

Jeg satt med en pose spinat, og denne fikk æren av å bli pesto til burgerne.
Ha rett og slett spinat, renset hvitløk, sitron, parmesan, pinjekjerner og olje i en foodprosessor eller blender. Det er godt å tørriste pinjekjernene litt på forhånd. Det samme gjelder om du bruker solsikkefrø. Det fremhever noe av smaken. Kjør det sammen i hva du nå måtte bruke av maskinvare. Og smal til med salt og pepper

Youghurtdressingen lager du rett og slett ved å røre sammen gresk, eller tyrkisk youghurt med chilisaus og sitron. Smak til.

Server burgerne i for eksempel nystekte hamburgerbrød med salat, pesto og noen friske grønnsaker.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør