Spagetti alla vongole med en nordisk vri av Snøfrisk og timian

På tur til Paris med barn, og litt mer enn EuroDisney inkludert, var vi bosatt litt sånn i utkanten av byen. Ikke bare litt heller egentlig. Det var litt av en togtur inn til sentrum. Men et flott område med masse grønt gress, badebassseng og plass til å springe mellom storbyslagene.
Her var det ikke stort å velge i skulle en ut å spise. Et og annet pizzasted, og noen bakerier var det. Men ellers et område preget av privat livets fred. Men en ting fantes på menyen på hotellet. "Spagetti vongole", og min lille sønn elsket det. Hadde det vært opp til han hadde det vært frokost, lunch og middag. Men det ble med middagen. Hver dag.

Vongole er et skjell. Hjerteskjell heter det vel på norsk. Det er en klassiker i det italienske kjøkkenet, og serveres i hvit og rød variant. Den røde betyr at det er tomat i, og den serveres da gjerne når tomatene er på sitt beste. Og nå for tiden er skjellene på sitt beste her i landet. Og det vil si at du kan lage ulike vrier av retten. Du kan i all enkelthet bruke blåskjell. Eller om du kommer over det sandskjell. Eller de klassiske hjerteskjellene.

I den klassiske hvite varianten er det kun skjell dampet i hvitvin der det er frest litt hvitløk og chili, servert med god olivenolje og persille. Men jeg har i dag gått for en vri der jeg har rørt inn litt ost og brukt restene av en frisk timian. Jeg har også brukt den veldig sesongbaserte juicen laget av italienske pærer og solbær fra Hedmark, framfor vin. Det var sødmen jeg var ute etter, og fikk i rikt monn.
Så min italiensk/nordiske vri av spagetti vongole presenteres her, med alternativ.
Spagetti alla vongole med vri
1kg hjerteskjell
400g spagetti
3-4 hvitløksfedd
1 rød chili
1 rødløk eller 2 sjalottløk
2dl hvitvin, evntuelt eple- eller pærejuice
5-6 cherrytomater eller 2 plommetomater
1 liten potte timian, dill eller bladpersille
1 ss Snøfrisk med timian og rødløk
Olivenolje

Ha olje i en dyp panne eller kjele. Fres forsiktig halvparten av hvitløken og chilien. Siden jeg har brukt av en ost med rødløk har jeg brukt rødløk, som jeg også hakker og freser med. Omtrent halvparten av løken. Hell over vin eller juice. La så skjellene dampe i væsken til de åpner seg. Du kan riste litt på kjelen inne i mellom.  Sil av etter at skjellene er ferdig dampet. Men ta vare på væsken! Og skjellen selvsagt.
Fres resten av hvitløken og chilien sammen med tomatene i rikelig med olivenolje. Hell over skjellkraften. Rør inn litt Snøfrisk om du ønsker å bruke det. Smak til med timian eller andre urter. Salt og pepper.

Spagettien koker du etter anvisning på pakken i en egen kjele. Sil av. Og ha spagettien i sausen. Ha over skjellene. Du kan godt rense de fleste skjellene før servering, og bare bruke noen til pynt. Eller servere de over spagettien som de er, og tillate håndarbeid under måltidet.

Ha over litt frisk timian. Eller om du går for den klassiske, persille.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør