Lasagne med rotgrønnsaker og rotchips

Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare dette med pastinakken. At den liksom fikk hovedfokuset. Når sant skal sies, er det helt tilfeldig. Jeg fikk en pose med grønnsaker. Blandt grønnsakene befant det seg noen pastinakker. Og hva gjør en egentlig med pastinakker? Jo, en spiser dem.
En pastinakk kan selvsagt spises alene. Den kan brukes i en råkostsalat. Eller i en stuing. Pastinakken er en eldgammel kulturplante. Og før en satte henda i jorda, og hodet til kok og tok i bruk poteten som vår viktigste stivelseskilde, var det faktisk pastinakken en brukte mest av til gårds her i landet.

I klostrene derimot var pastinakken uglesett. En mente pastinakken kunne stimulere kjønnsdriften, og dermed holdt munkene seg unna. Om det var innholdet i rota, eller formen, sier historien intet om..

Pastinakken ser ut som en blek, knudret gulrot. Men så er de også i slekt. Det sammen er selleri, fennikel og persille. Så jeg stelte i stand et lite slektstreff. Og ryddet litt i grønnsaksskuffa med det samme. Rotgrønnsakene har det med å gå litt i glemmeboka når alt skal gå så fort, og vi kjøper ferdig kutta salat på poser. Men det er det ingen grunn til. Enkelte vil faktisk hevde at rotgrønnsaker er roten til alt godt, så og si. Det eneste vi virkelig trenger. Fulle av stivelse, kostfiber og vitaminer. 

Et slektstreff litt sammensausa og forkledd. Resultatet går inn i hele familien.
Grønnsakssaus
1 gul løk
2 fedd hvitløk
2 røde chili
2 ss olivenolje
3 gulrøtter
150g pastinakk
150 g stangselleri
150 g sellerirot
150 g jordskokk
2 ss tomatpure
1 boks hakkede tomater
1 dl rødvin eller grønnsakskraft/buljong
2 ss frisk oregano
2 ss balsamico

Bechamelsaus
6 dl melk
2 ss hvetemel
1/2 ts muskaltnøtt
75g revet ost, for eksempel parmesan, mozzarella, jarlsberg eller en blanding
salt
pepper

250 g lasagneplater
50 revet ost, for eksempel parmesan, mozzarella, jarlsberg eller en blanding

Rotchips
1 pastinakk
2-3 jordskokk
1 dl rapsolje
havsalt/maldonsalt

Rens og kutt alle grønnsakene i passeige biter. Rens og hakk urtene og chili. Det er litt forarbeid, men deretter gjør jo ting mer eller mindre seg selv.

Ha olje i en kjele. Surr løk, hvitløk og chili til løken er blank. Ha i rotgrønnsakene, og la det surre videre et par minutter.

Tilsett tomatpure, tomater, vin og basilikum, og la sausen koke under lokk en 15 minutter. Om du ønsker å jevne sausen bruker du en stavmikser eller foodprosessor når grønnsakene har kokt seg møre.

Smak til med balsamico, salt og pepper.

Bechamelsaus er en hvit saus. Kok opp fire desiliter melk. Husk at melk plutselig koker over. Type melk velger du selv.

De siste to desiliterene med melk skal blandes med mel. Rør det godt sammen, eller rist det sammen i et lukket syltetøyglass for eksempel. Dette er måten å jevne en saus på når du ikke bruker smør og meljevning.

Når melka koker, har du i mel og melkeblandingen under omrøring. La det koke et par minutter mens du fortsetter å røre. Ha i muskattnøtt, og revet ost.  Smak til med salt og pepper.

Legg grønnsakssaus, bechamelsaus og lasagneplater lagvis i en smurt, ildfast form. Gjenta, og avslutt med bechamelsaus. Strø over resten av den revne osten.

Sett ovnen på 225 grader, og la lasagnen steke en 30 minutter til den er gyllen.

En grønn salat til er godt. Her servert med rotchips.
Skjær rotgrønnsakene i tynne skiver med en skarp kniv, eller en mandolin.
Ha olje i en bolle, og vend alle skivene godt med olje. Ha de utover et stekebrett med bakepapir.

Chipsen stekes i ovnen på 200 grader, cirka 10 minutter. Følg med så det ikke brenner seg.
Eventuelt kan du frityrsteke dem på 160 grader.

Smaker godt som garnityr her i en salat, eller ellers også over en suppe eller som ren snacks.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør