Mandelsmør

At jeg digger mandler er vel ingen hemmelighet. Dårlig skjult i tilfelle.
At mandler er sunt, er heller ingen hemmelighet. At det ikke er en nøtt, men en frukt er kanskje et noe mer uklart faktum. Men slik er det altså. Mandel er en stenfrukt! Ferdig med den saken. Vi spiser kjernen på denne frukten som er dekket av et hardt og fullstendig uspiselig skall.

Når vi da bokstavelig talt når kjernen her, inneholder mandlen jern, magnesium, proteiner, vitamin E, fosfor og kalsium. Skikkelig bra for benbyggging og treningsnarkomane. De inneholder en del fett, men da av den gode typen. Og hjelper deg faktisk å holde deg mett, og stagge søtsuget utover dagen om du inkluderer de i måltidet ditt.
Det var reklamen. Ellers er mandler rett og slett godt. Og laktosefritt for de som trenger litt alternativ mat i hverdagen. En får kjøpt ulike nøttesmør i dyre dommer i helsekostbutikkene. Men dagens andre faktum her, er at dette er så lett å gjøre selv at du kan redusere prisen med nærmere 80% litt ettersom hva du gjør ut av det.

Du kan iutgangspunktet bruke alle typer nøtter. Og da later vi som vi lever i uvitenhetens verden, og inkluderer mandlen i nøtteverden. Du kan altså bruke mandler, mandler og valnøtt, hasselnøtt, pistasje - eller cashewnøtter. Og så kan du smake til som du selv vil. Med litt havsalt. Eller kanel. Chili. Eller hva med ditt eget peanøttsmør? Ha i mørk sjokolade og lag sjokoladepålegg! Godt og enkelt, og faktisk svært anvendelig også. Som et alternativ til smør. Eller som et tillegg for smak.



Mandelsmør
250g mandler
Noen klyper havsalt 

Og det var det.. Kan knapt kalles en oppskrift.

Sett ovnen på 180-200 grader. Rist mandlene i ovnen i en 10 minutter. Det er strengt tatt ikke nødvendig, men smøret blir bedre på den måten. Om du vil skålde mandlene, eller riste dem med skallet på er i grunnen valgfritt. Det sitter en del smak i skallet, så jeg beholder det på. Jeg strør også over litt maldonsalt under risting, men du kan også tilsette salt, eller/og eventuelt kanel senere.

Ha mandlene i en eller annen form for maskin. En foodprossesor, blender eller bruk stavmikser. Så er det bare å kjøre på til mandlene begynner å skille ut olje.  Hold på til du får en konsistens akkurat du liker. 

Ha på glass. Og ferdig! 

Smøret kan brukes på musli. I litt youghurt eller kesam. På frukt. Som dipp blandet med litt honning.
Brød. Knekkebrød. Eller som kakefyll. I en smoothie. Eller der du ellers ville brukt smør eller olje.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør