Ferske risruller med dip

Du blir hva du spiser, sier dem! Så la oss nå ta en kikk på det. Sånn bokstavelig talt. Vi spiser jo gjerne med øya også. 
Og her kikker jeg faktisk tvers gjennom, og rett inn på hva jeg spiser. Selve innholdet. Som heldigvis ikke er en grå masse av innvoller. Snarere tvert om. Min pakke er fylt av friske grønnsaker og frukt. Og fargene får stå i fokus, mens vi bare tar til oss.
Sånn litt inspirert av våren og snøsmeltinga. Uten hundebæsjen. 

Og litt i motsetning til de vanlige vårrullene der innholdet er mer skjult bak filodeigveggene sine. Men akk, så gode. Vel, de kommer opp igjen på menyen snart igjen de også.

Men i dag var det de ferske vårrullene, eller risrullene som så dagens lys. Med chili for styrken, og peanøtter for crunchen. Passe syndig midt i uka. Og innmari godt.
Ferske risruller
1 pk rispapir
100 g kokte 1/2 slangeagurk
1 hjertesalat
1 mango
3 vårløk
300-400g reker
Frisk koriander
Frisk mynte
Chilidip
1 rød chili
1 ss frisk ingefær
2 fedd hvitløk
3 ss fish sauce
saft fra 1 lime
2 ss frisk, hakket koriander
Nøttedip
1 dl nøttesmør, f.eks peanøttsmør eller mandelsmør
1 ss hoisinsaus
1 ts brunt sukker
1 ss sesamolje
Litt vann

Vi begynner med chilidipen. Rens og hakk chili. Om du ikke vil ha alt for sterk dip, fjerner du frøene. Hakk og rens hvitløk, og riv frisk ingefær.  Bland sammen alle ingrediensene til dippen. Og kjør sammen med en stavmikser om du vil.

Nøttedipen gir vi et lite oppkok. Peanøttsaus er ganske vanlig i det asiatiske kjøkkenet. Ha i en kjele sammen med hoisinsaus, sukker og sesamolje og gi ett oppkok. Litt vann er greit for at sausen ikke skal bli alt for tykk. Prøv deg litt fram, og smak til.

Så var det selve rullene. Forskjellen på vårrull og ferske risruller er at disse koker vi ikke. Vi bruker rispapir. Litt mer klønete og håndtere synes jeg, enn de vanlige spring roll pastery du finner i frysedisken.

Rispapiret må bløtlegges før bruk. Finn fram en langpanne du kan ha varmt vann i. Det er enklest å jobbe med, om du ikke har en sånn spesial dings for bløtlegging av papiret (fås på innvandrerbutikken).

Gjør alt klart før du begynner. Rens rekene (ikke bruk reker i lake, men ferske, kokte reker). Trekk nudler i varmt vann, og la renne av seg. Skyll gjerne nudlene raskt i kaldt vann. Skjør slangeagurk og mango i biter. Riv gulrot med et juliennejern eller skjær fine strimler. Jeg har brukt hjertesalat som gir litt crunch i rullene. Du kan bruke isbergsalat, eller annen salat om du ønsker. Bare ha alt i passe biter.

Ha rispapir i varmt vann, cirka 10 sekunder. Ha det over på et kjøkkenhåndkle. Det greieste er å jobbe med ett og ett ark her.

Ha i fyllet. Legg et korianderblad og mynteblad i en 2 1/2scm fra kanten. Ha på reker, grønnsaker, nudler og salatblad. Pakk rullene sammen så stramt du klarer, og rull sammen. Ha kanten mot deg over fyllet, brett inn sidene, og rull sammen.

Den ferdige rullen legger du under et vått kjøkkenhåndkle, mens du lager i stand resten.

Disse rullene smaker best nylaget. Server med en gang sammen med dipsausen.
Enjoy!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør