Tempura

Av alle steder var jeg på en gård i trøndelagen. Det kunne vært karsk og bart. Men var store jorder. Og åker så langt øye kunne se. Ett og anna dyr. Og ganske sikkert mange fluer. Og der kom ei lita dame med store fat svinsende. Grønnsaker ble hakket og skjært i biter. Og framfor oss kom grønnsaker på en måte vi aldri hadde sett før. Mye og fargerike inne i. Og skikkelig sprø utapå.

Det vil si. De hadde fått ei skorpe. Dryppet litt av fett. Og smakte himmelsk. Ingen trengte å true i noen broccolien med isnekt sanksjoner der. 
Det var første møte med tempura. I alle fall første minne av denne japanske lille retten det fisk, skalldyr og grønnsaker får seg en omgang med røre før de frityrstekes. Et mildt møte for sushiskeptikere,  ved siden av, eller til og med i maki og nigri bitene.
Tempuraarøre
200 g hvetemel
1 klype salt
4 eggeplommer
4 dl kaldt vann
3 ss soyaolje
Stivpiskede eggehviter

Tempura
Grønnsaker
Reker
Scampi
Fisk

Dipsaus
Frisk ingefær i skiver
Ett hvitløksfedd i skiver
1/2 lime
Soyasaus
Du får ferdige tempuramel blandinger på innvandrerbutikken om du er skeptisk. De blander du bare ut i litt vann. Ellers gjør du følgende. Bland sammen mel, salt og eggeplommer i en bolle. Spe med kaldt vann mens du rører. Tilsett så olje. Begynn med halvparten av eggehvittene, og rør all hvitten forsiktig inn etterhvert. Du får en ganske luftig røre. Ikke så vanskelig var det vel? 

Dypp det du ønsker å friterer i røra. Bruk litt forskjellige grønnsaker, reker, scampi osv..

Oljen varmer du til cirka 180 grader i en dyp gryte e.l., og du ikke har en frityrkoker. Gryta skal ikke være mer en 1/3 full. Husk at dette blir veldig varmt, og at olje spruter! Kast derfor grønnsakene og annet bortover fra deg ned i kjelen.

Du steker altså når oljen er varm. Husk å steke på begge sider til bitene er gylne. La det renne litt av seg på litt tørkepapir.

Dipsausen lager du i stand ved å ha skiver av ingefær og hvitløk i en skål. Skvis over saften fra en halv lime. Fyll opp med soya. Rør. Og deretter.. Dypp og spis! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør