Frossen jordbærsommer

Johannes må ha vært en smart baby. Det er ikke alle forunt å få bruke sine første seks måneder her i verden til å predikere og gjøre klart til Jesus fødsel. Men Johannes gjorde altså det. Eller, han varslet i alle fall fra med noen skrik. Født 24 juli på selveste St.Hans. Eller var det snarere andre veien? Som det kjære barnet han var hadde Johannes flere navn. Og det danske navnet er St.Hans.

Og i tillegg til Jesus er Johannes blandt ytterst få kirken markerer fødselsdag for. Ellers går det stort sett i død og oppstandelse. Og tradisjonen tro feirer vi dagen i forveien. Som påskeaften. Pinseaften. Og nå St.Hans aften. 
Den som hadde vært svensk midtsommer… Se den satt langt inne. Men likevel. Vi har alle bilder av den svenske Midtsommerfeiringen med Maistang og bål. Dans og langbord inn i de små timer. Og på bordet skal det stå nypoteter, rømme. matjessild og selvsagt jordbær. For nå kommer jordbæra!

Hele festen kan være en direkte arvtager etter det tradisjonelle blotet. En gedigen fest våre forfedre i norrøn tid hadde 28 dager etter sommersolverv. Altså sånn midt i juli en gang.. Den 14.ende var det vel. Dette med tidsregning har aldri vært helt enkelt.

Ikke tradisjoner heller. Og når mange tradisjoner syes sammen til en. Som denne heksa mange brenner på St.Hansbålet. En tradisjon tyske håndverkere skal ha hatt med seg, og som var ment for å holde onde ånder unna. Eller fantetoget. Johannes fødselsdag. Blomsterkranser. Solsnu. Og ett bål. Og glem ikke jordbæra!
Bunn
75g smør
10 digestive kjeks

Kakemasse
1/2 l jordbær, eller en kurv
4 egg der du skiller hvittene og plommene
3 dl kremfløte
150 g naturell kremost
0,75 dl sukker
2 ts vaniljesukker

Smelt smøret. Knus kjeksene til en masse. Bland i det smeltede smøret, og ha kjeksen i en kakeform, 20cm i diameter. Om du føler det blir for klumpete kan du kjøre bunnen sammen med en eller annen form for mikser. 

Skill eggene. Hvittene stivpisker du til marengs. Altså til de er stive.

Fløten vispes til krem.

Eggeplommene blandes sammen med sukker, ost og vaniljesukker.

Rens og vask jordbærene og mos disse også. Bruk en mikser. 

Så skal du få blande sammen dette her. Ta bollen med eggeplomme- og osteblandingen. Rør inn kremen. De moste bærene. Og vend til slutt forsiktig inn eggehvittene.

Ha massen over kjeksbunnen. Dekk til formen og sett i fryseren. For å stivne skikkelig må den stå natten over. Så kaka må lages senest dagen før den skal spises.

Ta ut av fryseren en 20-30 minutter før servering så blir den perfekt å skjære i. Pynt gjerne med masse friske bær og litt mynte.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør