Hval sashimi i lett granatregn

49 dager etter at Jesus forsvant fra grava  for å stå opp fra de døde, kom Den Hellige Ånd ned til jorda en tur for å treffe apostlene. Faktisk gikk han så inn i dem at de skal ha ropt og talt i tunger. Noen kaller det 50dag påske. I noen kirkesamfunn som den protestantiske regnes det som kirkens fødselsdag. For mange er det nesten å regne som en  ekstra fridag vi kaller pinse.
Ordet "pinse" kommer da fra det greske ordet "pentekoste", som selvsagt betyr "femtende". Og med pinsen er det på tide å avslutte festen etter påske.

I den ortodokse kirken er dette svære greier. Tredje viktigst etter påska. Og det feires først med nattverd. Så kommer "treenighetssøndag", "åndsmandag", også mindre kjent som "Den Hellige Ånds Mandag". Og til slutt fridagen vi er snytt for, "Tredje dag av Treenigheten". Det feires en uke til ende, og nå er all faste strengt forbudt. Inntil 13dag pinse da apostlenes faste innledes. Det må da sies at strengt ortodokse lever opp til 5-2 dietten og faster hver onsdag og fredag sånn vanligvis. 

I den vestlige kirken feirer de også. Det pyntes og prekes i rødt. Vel, i en del tyskspråklige land bruker de bjørk. Og de ortodokse bruker også grønt i liturgien. Men i den vestlige kirken går det hovedsakelig i rødt. Og pelargonia. Det er gledens farge som skal symbolisere ilden fra Den Hellige Ånd. Og skulle du nå ha lyst til å tegne dette møte mellom kirken og Den Hellige Ånd, vil den hellige ånd komme svevende som en due eller ild, gjerne i form av ett lyn, ned til kirken som gjerne fremstilles som Noas Ark, eller ett granateple. 

Du leste riktig. Ett granateple. Rødt og rundt inntil du forsøker å rense det og sauser ned hele kjøkkenet. Så saftig og godt er det. I mangel på mattradisjoner i pinsen (?) utover tidlig stenging av butikkene pinseaften, og stengt vinmonopol foreslår jeg derfor at du gyver løs på ett granateple i anledning høytiden. Jeg spiser mitt titt og ofte, og denne gangen som følge til en hval. Kanskje den får være Noas Ark. 
400g hvalkjøtt
1 granateple
Sesamfrø
Frisk koriander

Ponzusaus 
0,5 dl soyasaus
0,5 dl teriyakisaus
Saft av en 1/2 lime
2-3 vårløk
2ts frisk revet ingefær
 
Hvalkjøtt kan gjerne spises helt rått. Det er enklest å skjære tynne skiver om kjøttet er kaldt. Så det kan være lurt å gjøre i stand resten først.

Hjemme hos oss har vi fått en liten favoritt i rå hval med skorpe. Varmen får fram en del smak, og gir en god sprø skorpe. Jeg gir rett og slett hvalstykkene ett par minutter på hver side i en stekepanne med smør. Akkurat så de får en lett svidd skorpe. Ikke så lenge at det på noen måte er gjennomstekt.  Dette er rått! 

Skjær i så tynne biter du kan. Ha over sesamfrø og koriander. Og for anledningen, også ett (syrlig og tyrkisk ) granateple jeg strødde over som ett herlig følge til kjøttet. Det smaker også godt med solbær, blåbær eller ingen bær. 

Ha over, eller dypp bitene i ponzusaus, eller en blanding av soya, lime, sukker og fiskesaus og bare nyt smaken!



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør