Fersk ricotta

Jeg hadde en utmerket lærerene på barneskolen. Hun kunne liksom alt. Selv når vi gjemte brillene hennes i skapet. En bragd egentlig siden de stort sett hang i en snor rundt halsen..

Og selv om vi pugget grammatikk på rim og siterte tekst etter husken viste dama litt om "learning by doing", lærte oss å sy og strikke. Kunne både matte og norsk. Og dro oss med i åkeren etter gulrøtter. I fjøset for melke. Og ikke minst satte hun oss til å yste. Hvit og brun geitost tillaga i klasserommet i ytterste Oslo gryta, og nydt i større og mindre grad  hjemme med kjøpebrød og smør om vi turde.
Så skjønte vi da at ost er melk. Melk kom fra kua. Og med litt varme og venting tykner den og blir god. Ikke sur, men riktig god. Og ikke minst hjemmelaga. Og så lærer du kanskje litt underveis også. 
Til 1 liter
3 3/4 helmelk
5 dl kremfløte, eventuelt mer helmelk 
3/4 dl eddik eller nypresset sitronsaft av cirka 2 sitroner 

Ha melk og fløte i en kjele. Du trenger ikke bruke fløte, men det gir en fyldigere smak. Varm opp til 85 grader. Bruk ett termometer. Rør litt i kjelen underveis.

Ta kjelen av plata. Tilsett eddik eller sitronsaft og rør forsiktig. Om du vil ha litt mer smak tilsetter du litt urter. Gressløk. Persille. Dill. Pepper, eller hva du vil. Dekk kjelen med ett håndkle, og sett til side en time.

Ha ett tynt klede i en sikt plassert over en bolle. Hell ostemassen i sikten, og la den renne av i 30 minutter. Ønsker du en fastere ost lar du den renne av i 2 timer, eller natten over i kjøleskapet. 
Mysen kan du ta vare på i kjøleskap eller fryseren. Den kan brukes til annen mat senere. 

Ricottaen har du på glass med tett lokk i kjøleskapet. Den holder cirka en uke.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør