Spinatsalat med bakt gulrot

Du blir ikke hva du spiser. Du blir ikke en potet eller gulrot uansett hvor mange du spiser! Ikke spiser du med øya heller. Aller helst putter vi mat i munnen. Og bare da kan kanskje noen av næringsstoffene påvirke oss på en eller annen måte. 
Om øra fikk bestemme høres kanskje ikke spinat og gulrot ut som en vinner akkurat. Litt for sunt sender øra til hjernen, Første møtet med maten er likevel øya. Og ser den ikke god ut kan jeg finne på å bli sur og vanskelig. Jeg kan til og med komme til å påstå at dette liker jeg ikke. Helt uavhengig av innholdet!

Det har veldig lite med direktiver eller retningslinjer for å tilpasse mat til pakking å gjøre. Trenger ikke være noe jåleri. Husker nå godt jeg da vi hadde gulrøtter i hagen med alt for lite jord. Gikk å tok de opp hver eneste dag for å sjekke størrelsen. Før de ble fortært i det de nærmet seg sukkerertene. I størrelse altså. Ikke høyde. For så langt nådde de aldri! Kanskje ikke så rart siden de aldri fikk stå i fred. Ikke nærmet de seg en pose eller kasse heller. Men de smakte himmelsk tross feil og mangler. Så skikkelig gode ut også. 

Kanskje det var øya som bestemte likevel da. Sammen med noen forventninger. Luringer de der små grønne og gråblå, og sikkert med direktelinje til hjernen.

Spinatsalat for 2
1 pose med spinat, og da mener jeg ikke frossen, men fersk
1 raus neve med rå cashewnøtter eller mandler
4 gulrøtter
1/2 honningmelom
Ett lite dryss med tørkede tranebær eller sultanas (gule store "rosiner")

Olivenolje
Sitron eller lime, en frisk en der du klemmer ut safta du skal bruke
Salt
Pepper
Revet fersk ingefær

Sett ovenen på full guffe. Skrell gulrøttene, og del de i to. Ha dem i en liten ildfast form. Vi skal bake dem i ovnen. Springle litt olje over, og la de bake seg i varmen i en 20 minutter.
Ha over litt maldonsalt, og avkjøl. Skal du ikke bruke de med en gang, kan de oppbevares i en tett boks i kjøleskapet så lenge.
 Nøttene kan du gi samme behandling, eller du kan steke dem litt i en varm stekepanne. De skal gjerne ha litt mindre varme. Ellers blir de fort brent. Men så er de jo ekstra gode lett ristet. Dette gjelder om du bruker rå nøtter. Altså de som ikke er ristet i olje eller saltet fra før av. 

Jeg har også brukt av mine grilla mandler med maldonsalt som jeg gjerne har stående på glass. De gjør du mer eller mindre enkelt i stand. Skåld mandlene i kokende vann. Ha av skallet. La de trekke litt fuktighet på ett kjøkkenhåndkle eller tørkepapir. Stek dem i ovnen på 170 grader med over- og undervarme, 18-10 minutter. Strø over litt maldonsalt, og avkjøl.
Bland sammen en dressing av olivenolje, frisk sitronsaft, revet frisk ingefær, salt og pepper. Bare smak deg litt fram her.

Dander og bland sammen salaten av spinat, gulrøttene, melon i terninger, nøtter og bær. Her er spinaten ubehandla og gulrøttene bakt. Litt omvendt vil noen kanskje mene. Og innmari godt. Ha over dressingen - og nyt.

Vil du ha litt mer kjøtt på beinet har du litt kylling eller fisk til. Da har du plutselig en hel middag til å spise i sola på trappa eller i strandkanten.



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør