Quinoa med blåbær, fetakrem og kylling

Snakk om gull og diamanter. Eller snakk om quinoa. En kjempevekst fra Peru, men små spiselig frø som blir lovpriset selv av FN. 2013 ble erklært som Det Internasjonale quinoa-året! FN uttalte, intet mindre enn at veksten var uvurderlig betydning for menneskeheten!
 Går en litt dypere i det skjønner en jo at vi her snakker om matvarekrise, og at folk flest spiser alt for mye kjøtt. Dessuten bruker vi færre og færre av våre vekster til mat, og nøyer oss stort sett med ris, potet og soya. Ikke spesielt bærekraftig. Og det finnes en rundt regnet 7000 spiselig arter rundt omkring som vi med fordel kan ta i bruk.

Så var det quinoan da. Sunn som få. Nesten like proteinrik som en biff. Stappfull av antioksidanter, fiber, jern og næringsstoffer som er gode mot deg. Og svært anvendelig. Med litt nøtteaktig smak. Og den kan brukes i salat, i gryter, i bakst. Nevnte jeg at den er glutenfri?

Veksten kan vokse og trives stort sett overalt. Tåler ett kjempespenn i temperatur. Krever ikke spesielt mye jord. Lever gjerne litt enkelt og karrig. I det hele tatt. Noen kaller det supermat. Andre kaller det det nye inkagullet. Inkaindianerne kalte da også quinoaen sin for Guds gave. Og frøene hadde en helt sentral plass i flere av deres religiøse ritualer.  Selve veksten ble satt i hellig jord, og da måtte øverste leder trå til som bonde og stikke en stav av gull i jorda der frøene skulle såes. Faktisk anså conquistadorene dette som så hedensk, at de lot quinoa være quinoa, og tok kun med seg tomater og poteter hjem fra sine herjinger. De skulle nå bare vist at vi nå går mann av huse for disse frøa. Og lenge var de helt tomme der jeg pleier å handle de med meg.. Men nå var de tilbake!

Vel vel, inkariket varte en 40 år til før den siste inkahøvdingen ganske bokstavelig ble halshugget mens hans følgere skrek som besatte i Cuzco. Quinoaen overlevde, og er fortsatt en viktig næringskilde i Peru. Før det ble den store snakkisen blandt folk var det bare NASA som brød seg særlig om planten. De tenkte at dette kunne være ypperlig rommat. Mye næring i lite frø, ikke sant. Nå allemannseie og godt er det også.
Quinoa og kylling for 2
0,75 dl quinoa
1,5 dl vann

2 kyllingbryst
Litt flytende honning
Lime- eller sitronsaft
En liten håndfull med bladpersille

50 g fetaost
0,5 dl youghurt naturell, gresk eller tyrkisk, kesam, eller creme fraîche

250 g valgfri bladsalat
0,5dl blåbær
3 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik, bringebæreddik eller sherryeddik
1 ss sjalottløk

Quinoa er altså da ett frø som kan brukes istedenfor ris, pasta eller potet. Mer protein, mindre karbo. Du må skylle godt av dem i ett døslag eller filter før du koker dem. Det er fordi quinoaen er sprøytet med saponin. Ett stoff som skal holde insekter unna.  Pass på at døslaget ditt ikke har for store hull, for da går i grunnen alt rett i vasken, helt bokstavelig. Skyll av til det ikke viser mer skum og vannet er blankt.  Du skjønner hva jeg mener første gang du gjør dette. Deretter koker du quionaen i dobbelt så mye vann som gryn. Noen har i litt salt. Men i grunnen skal quinoa kokes uten noe som helst. Den tar smak av maten du har til. Ferdigkokt quiona kan godt oppbevares i en boks i kjøleskapet i 2-3 dager, så det gjør ingenting om du koker litt for mye. Den kan brukes i salater, grøt osv senere. Koketiden er cirka 12-15 minutter. Du vil se at grynene åpner seg.  Popper opp nærmest som popcorn faktisk. Og det er signalet til deg om å ta de av varmen. La de deretter få stå å trekke litt under lokk før bruk.

Bland sammen dressingen så lenge. Blåbærene knuser du i en bolle. Visp inn olje, eddik, sjalottløk og litt urter som for eksempel bladpersille eller gressløk om du vil. Smak til med salt og pepper
Jeg har skjært noen små snitt i kyllingfiltene der jeg har stukket inn litt persille. Så har jeg smørt dem lett med litt honning og sitron. Du kan selvsagt velge å steke dem med bare litt salt og pepper. Filetene kan du steke i panne. Eller bare la filetene få en fin stekeskorpe i panna, og ettersteke dem i ovn på 180 grader, cirka 10 minutter.

Mos fetaosten med en gaffel, og rør i youghurt, creme fraîsche eller kesam.

Ha litt av dressingen i quionaen før du har den på en tallerken eller ett fat. Ha med salat, kylling i skiver og fetakrem. Server resten av dressingen til.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør