Torsk som i Provence

En svingte vei opp fjellsiden, og deretter like svingte nedover igjen. Men det var som på fjelltur. Bak hver topp lå ei ny. Og så enda ei. Nye svinger opp, og ned. Men brått svingte vi inn i noen gater så smale at du risikerte murflis i fingrene om du åpnet bilvinduet.
Med ett par mil til stranda via en liten busstur ned kronglete veier. George Clooney på ferie nede i svingen i St.Paul. Eller en litt lenger busstur til en lunch i Nice. På ferie i ett leid tynt, men svært innholdsrikt hus i høyden i vakre Vence unnet jeg og søsteren min oss en tur på markedet mens resten av huset fortsatt sov. Skal du ha skikkelig god middag må du opp før hanen galer og bestemme deg før første kaffekopp. Ikke i det du allerede middagssulten fyker inn gjennom døra på den lokale supern og skanner området med blikket.

Hele området med gamlebyen omgitt av bymurer, kapelleer dekorert av Matisse og Chagall, oser av oliven, sitrus, rosmarin og lavendeldufter. Tårene rant bare en nærmer seg baderommet..I trange smug i gamle byen var det mer liv nå enn resten av dagen. Og nytrukket fisk fra Middelhavet.Og skalldyr. Massvis. Iskalde ferske i ett hav av isbiter. Typer vi knapt kunne navnet på. I alle fall sett ut fra utseende. Her var akkurat det sesongen hadde å tilby.

Alle fikk hilse på middagen og stirre den dypt inn i øya som vi litt feigt fisket ut av suppa. Matlysten satt. Kjelen ble bunnskrapt. Og trangen for busstur til havet, framfor basseng med speedopåbud var fremtredende. 

Her hjemme er det skreien som lurer seg gyteklar langs kysten for tiden. Ekte sesongvare. Fås hos fiskeren på kaia før lunch tid. Etterpå er det tomt. Og butikkenes skrei av den litt mer langveisfarende. Uansett er det tid for torsk. Og i det den møter middelhavet kan vi filosofere litt over norsk eksport av akkurat torsk til middelhavslandene. Da gjerne i saltet og tørket form som klippfisk. Mens du selv nyter den rykende fersk.

Torsk 
Cirka 450 g torsk
1 ss kapers
10-12 svarte oliven
1 boks cherrytomater
Hvit balsamico
God olivenolje


Auberginepure
2-3 auberginer
1 rødløk
1 ts salt
5-6 cherrytomater, evnt 1-2 ss tomatpure
1/2 ts sukker
pepper
1 ss hvit balsamico eller hvitvinseddik
2-3 ss sitronsaft
1-2 hvitløksfedd
Bladpersille
3 ss olivenolje

Auberginene må gjøres litt i stand. Skjær i skiver og legg den lagvis i ett døslag med litt salt mellom lagene. La det stå en times tid for å trekke ut bitterstoffene. Skyll av saltet, og la auberginskivene tørke på ett kjøkkenhåndkle, eller tørkepapir.

Jeg stekte auberginskivene litt i olje sammen med hvitløken og rødløken, før jeg satte hele stekepanna mi (som da er av typen som tåler stekeovn) inn i ovnen. La den bake en 30-45 minutter, alt ettersom hvor tykke og store skiver du har.

Noen vil nå fjerne skallet av auberginen, og kun beholde kjøttet, eller frukten som det da egentlig er. Jeg gjør det enkelt, og tok alt innholdet fra stekepanna mi sammen med friske cherrytomater, sukker, pepper, balsamico, sitron, bladpersille og olivenolje, og kjørte dette sammen til en pure med stavmikser. Har du ikke friske tomater, kan du bruke tomatpuré. Du kan jo også bruke en food prossesor.

Jeg hadde ryggstykker av torsk, og lot disse bake med i ovnen. Du kan koke, eller steke fisken også om du heller ønsker det.

Jeg bakte noen tomater i en ildfast form for seg siden jeg synes det kan være usedvanlig godt når jeg først er i gang med flere former i ovnen samtidig.

Server torsken med auberginpureén. Ha over kapers, noen oliven og litt mer hvit balsamico og olivenolje. Tomatene danderer du pent på siden. Og spiser. 



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør