Lakrismarinert storfe på rugbrød med enda mer lakris

På tur til København pleier ofte middagsmenyen å bli papegøye spist med lapp for øyet og stor festivitas på ett sjørøverskip ved havn. Lappen er kanskje for å skjule det faktum at papegøyen smaker og ser ut som kylling. Og stedet er Tivoli. Veldig greit, veldig populært og ett stort must. Men Danmark har mer enn papegøye med rømmedipp. Så lenge du ikke har dårlig hjerte.
Blandt annet en selvutnevnt lakriskonge! Selveste Johan Bulow. Han traff jeg for første gang i Tivoliparken. Vel, ikke selveste Hans Høyhet. Med tjenestefolket hans. Og H.C Andersen. Og det var kjærlighet ved første smaksprøve. Ett skikkelig tungekyss med mer enn et snev av lakris og chilli. Og det ble flere.

Jeg liker eventyr. Og elsker lakris.  Og jeg liker København med sin rolige hjerterytme, avslappet stil  og alle påfunn. Så med sjørøverlappen på plass og noe som ligner kuler og krutt gyves det løs...

Lakrismarinert storfe 
200 g storfe
2 ts raw liqurice powder 
2 ts lakrissirup
1/2 chilli eller litt harissa
Salt
Pepper
Masser inn salt, pepper, lakrispulver og chilli på kjøttet. La det stå og marinere en 30 minutter. Dette pulveret er rett og slett genialt godt! Smaker skikkelig lakris, og må ikke forveksles med hockeypulver eller dårlige drops blandinger. Spør der de selger Bulow lakris om de ikke kan ta inn til deg. I Ålesund har de det på Hole Kjøtt. I Oslo finner du det på Røtter på St.Hanshaugen. Og på nett. Men da blir fort frakta dobbelt så dyr som pulveret om du ikke skal handle mer..
Bare drypp, eller gni litt sirup over kjøttet. Stek kjøttet på grill eller i panne. 
Jeg brukte en sirup fra Romstad gård kjøpt på Bondens Marked, men selve lakriskongen har en sirup på lur han også som på alle måter kan brukes. Men her gikk jeg for det man har i skap prinsippet
I det sort/grønne hjørnet her i tråd med årets vinter på Vestlandet lagde jeg til en ertepure som grønt alibi og tilbehør. Litt morsommere enn erter som løper om kapp med gaffelen, og mykt som fløyel. 

Ertepure
2,5 dl frosne erter
1/4 dl grønnsaks- eller kyllingbuljong
Salt
Pepper
1 god ss rømme eller 1/4 dl fløte
Kok opp ertene i buljong, og bruk stavmikser for å mose dem inn og sammen med resten. 

Du kan også ha i litt urter om du vil. Timian til lutefisken. Eller, jeg hadde noe bladpersille og det minste lille feddet med hvitløk i sammen med ørlite olivenolje. Blir mykt som smør, og svært anvendelig.

Server med salat, og gjerne på eller med grovt brød. Du kan for eksempel prøve deg på litt dansk rugbrød for anledningen. For de ekte sjørøverne i bakehumør foreslås ett med enda mer lakris.

Rugbrød med lakris
(1 brød)
250 g grovt rugmel
15 g gjær
2,5 dl lunkent vann 
1 dl matyoughurt, kesam, gresk eller tyrkisk youghurt
3 ss lakrissirup
1/2 ts raw liquorice powder
125 g blanda korn, som havregryn, solsikkefrø, sesamfrø, rugkjerner, eller en femkornsblanding
1 ts salt

Rør ut gjær i vann. Bland alle ingrediensene til en ganske løs og våt røre. Ha i brødform. Og la den heve i 2-4 timer. Dekk til formen med ett vått kjøkkenhåndkle for å holde på fuktigheten.

Sett brødet i kald ovn og bak med varmluft, 175 grader i en time. Skru av ovnen og vent ti minutter før du tar ut brødet. Rett og slett for å la det steke litt på ettervarmen også. 

Brødet er også godt med for eksempel syltetøy, og/eller ost til frokost, lunch eller kvelds. 



Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør