Katalansk tapas

Der, inn ei dør og ned ei trapp, langt fra La Rambla og i ett heller gustent lys, stedet der ingen med vettet i behold beveget seg selv på høylys dag, satt jeg. Godt beskyttet av kraftige tyskere rett fra Oktoberfestival og spenstige spanjoler som planla statskupp. Litt yngre. I en av de byene jeg siden har planlagt å reise tilbake til. Har bare ikke rukket det enda. Det kom noen andre byer og steder i veien. 
Barcelona er en gammel havneby. Svært gammel. Og en har funnet bosetninger som kan stamme helt fra 2000-1500 f.kr. Vi kjenner Gaudi. Og vi kjenner spansk tapas. Småretter som gjorde at jeg ble sittende så lenge at mangel på søvn førte til full ransakelse i tollen på Gardermoen. I mangel av smuglergods, verdt hver munnfull., 
Det er mye sjø ved kysten og dermed fisk. Men litt grønt tilbehør er fint. 

Paprikatapas
3 røde eller gule paprika
4 ansjos
1/2 sitron
Salt
Pepper
3-4 ss olivenolje
Kapers
Basilikum 
Paprikaen må først grilles. Del i to og rens den. Stek med skinnsiden opp ved 225 grader i ovnen i 30 minutter. Etter dette er det bare å rive av skinnet, og skjære eller rive strimler, 

Legg på ett fat. Lag en dressing der du moser sammen ansjos, sitron, pepper, salt og olje. Hell over, og la stå i romteperatur ett par timer.
Pynt med kapers og basilikum. 

Bønnedipp er strengt tatt ikke helt spansk, eller katelansk. Den snek seg inn inspirert av historie. Muslimske herskere på 700-tallet før Barcelona igjen ble kristent territorium. Flere gnissninger mellom kristne og muslimer. Krig i Marokko og arbeideropptøyer på 1900-tallet. Ja, du skjønner at natta ble lang.. 

Bønnedipp
300 g bønner
1 hel hvitløk 
2 laurbærblader
1 kanelstang
2 løk
4-5 ss olivenolje
1/2 ts tørkede chilliflak
2-4 ss sitronsaft
Salt
Pepper
2 vårløk
Basilikum 
Bruker du tørkede bønner må disse ligge i vann over natta, og deretter koke en time sammen med laurbær, kanelstang og en hel hvitløk der du kun snittet topper. Bruker du ferdige bønner kan det være greit å bake hvitløken i ovnen så den blir myk og mild. Ikke vær redd for mengden. Bakt hvitløk er mildt og søtt.

Du snitter bare av toppen så feddene titter ut. Ha på litt smør eller olje. Pakk i aliminunsfolie og bak i ovnen på 200 grader i 30-40 minutter. Sleng i en ekstra og lag mos den med litt olje eller smør til å ha på brød. Det blir hvitløksbrødene sine det! 

Løken finhakket du og steker i stekepanne med olje. Har du ferdige bønner synes jeg det er greit å ha med litt laurbær og kanel her for å sette smaken. Plukk ut bladene og kanelstanga etterpå uansett hvor du har hatt dem med! 

Ha bønner og den bakte hvitløken i en bolle eller foodprossesor. Ha i tillegg i ett friskt fedd. Chilliflak, sitron og pepper. Kjør sammen til en pure. Spe med kokevannet fra bønnene, eller rett og slett vann.  Smak til.

Server med finsnittet vårløk og basilikum.

Og brød. Brød må du ha! Gjerne hjemmebakt. Det kan være landbrød, olivenbrød. Brød med soltørkede tomater. Eller hva med nøtter?

Det er få ting som gjør brød så saftig som nøtter. Vel.. Mandler og youghurt fungerer kjempefint. Men honning og nøtter gir litt fest på en måte. 
Valnøttbrød
Ett lite brød
1/4 pk gjær
1/2 ts salt
1 ts honning
2 dl lunkent vann
2 dl rugmel
2 ss olje
100 g hakkede valnøtter
2 1/2-3 dl hvetemel 
1-2 ss smør til formen

Ha gjær i en bolle med salt og honning. Ha over litt vann og la stå ett par minutter. 

Ha resten av vannet i, og deretter rugmel. La stå enda ett par minutter mens du hakker nøtter. 

Rør inn nøtter, olje og hvetemel. La deigen heve en times tid. 

Smør en brødform. Kna deigen godt på kjøkkenbenken din. Form brødet omtrent som ei pølse. Og ha brødet i brødformen. La det heve en halvtime til. Snitt litt i overflaten med en kniv. Og så stedes herligheten  ved 200 grader i cirka 30 minutter. Midt i ovnen. 

Buen apetito! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør