Klin kokos sjømat i egen curry

Jeg har ikke vært i Thailand. Knapt Asia, med unntak da av noen besøk til Midt-Østen og en sveip innom Kypros. Men jeg har spist skikkelig asiatisk i London! Mat med smak av Midt-Østen også. Men nå tenker jeg på sånn asiatiak som får overivrige nordmenn til å bestille sterkt krydret så det ryker ut av øra når der viser seg at gatekjøkkenet hjemme ikke overdriver bruken av krydder. Og tårene spruter lettere kamuflert av vannspruten da jeg sekundet for sent advarer mot en stor slurk vann, og når fram med brødet..
Det hender likevel at jeg får så lyst på  noe som varmer langt inn i sjela. Nesten så tårene triller bare ved tanken.  Og i alle fall litt etterpå. Surt vær for eksempel. 

Ingen forkleinelse av ferdig curry pasta på glass, men når ingrediensene faktisk ligger der i kjøleskapet tar det ikke mange minutter å lage den selv heller. Curry er jo egentlig bare en samlebetegnelse for ulike retter. Ofte indiske eller thaibaserte. Vi har rød curry og grønn curry. Og navnet kommer fra det tamilske ordet kari som betyr saus. 

Det er ikke mye som minner om brun eller hvit saus med våre smør og meljevninger her. Men masse grønnsaker og krydder most sammen til en pure. 

Som en ren bonus går datteren i huset rundt og lukter på fingrene mine resten av dagen og påstår det lukter vårrull. Ikke er det stort å skjære heller. Litt rens og grovhakk, og blender, food prosessor eller stavmikser gjør jobben. 

Curry for 2-3
3 vårløk
2 hvitløksfedd 
1-2 friske rød chilli
Lillefingerstor bit med frisk ingefær
1 stilk med sitrongress
Saft av en 1/2 sitron
Frisk koriander
Olivenolje

2 dl kokosmelk
Soyasaus 

Eggenudler

Fisk og sjømat
300g fisk
200 g sjømat, feks blåskjell, reker, scampi
Sånn omtrentlig.. Det kommer an på hva du bruker. Hvor mye som er skall ig avskjær ikke sant? Og hvor sulten en er.. 

Du starter med å finne fram alt du trenger og vil ha i akkurat din curry.
Rens og grovhakk grønnsaker, urter og krydder og mos det sammen til det som faktisk da er din egen curry paste. Uten glass. 

Jeg har noen små chilli fra innvandrerbutikken. Og de er kruttsterke. Så her gjelder egentlig regelen om å smake på chillien før du hiver alt opp i. En kan trygt si at når vi snakker chilli er det ikke størrelsen det kommer an på...! 
Ha curryen i en varm panne, og svi av ett par minutter. Det vil si stek! Hell over kokosmelk. 

Legg i biter av fisk og skalldyr. Og bare la det trekke noen minutter. 

Nudler trenger ikke lange koketiden. Og de koker du ved siden av. 

Ha curry over nudlene. Springle over litt soyasaus og litt mer koriander. Og du har middagen klar. 15 minutter kanskje? Hakket raskere enn å ringe og hente hos kineseren borte i veien. Det har du tid til! 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør