Lakrisbrownie med marinerte skogsbær

Kakao er sunt. Kjempesunt faktisk. Det er forsket på det. Og man har kommet til at kakao er like bra og viktig som pencillin og bedøvelsesmiddel.
 Det er forsåvidt ikke selve kakaoen, men noen av stoffene vi finner i kakao som da er så utgjort bra for den stakkars skrotten vår. Aller best er noe som hetet flavanoid. Det høres litt ut som noe du kan finne i tannpastatuben. Men dette er gode greier.

Kuna indianerne som bor på små avsidesliggende øyer i Panama drikker kakao. Masse kakao. Opp mot 40 kopper i uka faktisk. Og der ser jeg meg slått på kaffedrikkinga også..Og så spiser de salt. Veldig mye salt. Likevel har de altså så og si ikke hjerteproblemer, kreft eller diabetes. Og det mener en da skyldes inntaket av nettopp denne flavanoiden.  At det kan være helt spesielle gener som er grunnen er avvist som mulighet. Indianere som dro til storbyen for å jobbe fikk nemlig akkurat de samme livsstilssykdommer og helseproblemer som resten av befolkningen forøvrig. Ellers skyldes da  all denne kakaodrikkinga dårlig vannkvalitet som gjør at de koker vannet før inntak. Og da selvsagt det at kakaoen vokser på trær i hagen. Bokstavlig talt.
Og havner i kokevannet mer eller mindre med vilje. 

Så det er vel ikke det minste rart at kroppen av og til bare roper etter sjokolade.

Nå har nok desverre det meste av disse supersunne greiene forsvunnet i produksjonsprosessen innen kakaoen når sjokoladen du plukker med deg fra hylla i butikken. Men det gir nå en slags trøst å tenke at dette kunne vært så bra for skrotten min om bare... Og mørk sjokolade er vi stort sett ganske enige om er bedre for oss enn den lyse sjokoladen. Så en brownie i ny eller ne gjør godt. I alle fall for sjela.

Brownies 
300 g mørk sjokolade 
100 g smør
3 dl sukker
4 egg
1 kopp espresso kaffe
2 dl hvetemel 

Eventuelt kan du ha i, for eksempel..
3 ts raw liqurice powder, eller
50 g valnøtter og tørket aprikos som du hakker i biter
Hakket chilli

Smelt 200 gram av sjokoladen og alt smøret over ett vannbad. Ikke stress og tenk du kan gjøre det raskere ved å ha i en kjele. Det går mer enn fort nok i badet over kjelen. Se det som spabehandling av sjokoladen. Den blir blid og gjør deg godt tilbake. Helt avgjørende for smaken.

Ha i sukker og rør godt. Bland i ett og ett egg. Ha i kaffen. Husk å sette over ny kaffe til kakekosen senere.. Om du ikke vil kjøre løpet ut med kakao.
Sikt inn melet. rør inn resten av sjokoladebitene. Og ha i eventuelle smakstilsettinger. Ikke overdriv. Denne brownien gjør seg helt utmerket godt også uten ekstra smak i røra. Men jeg hadde i litt lakrispulver denne gangen siden jeg er nesten enda mer glad i lakris, enn mørk sjokolade.

Stek kaka på 160 grader i cirka 30 minutter.
En god brownie er litt bløt i kjernen. Småseig. Litt sprø opp på. Og utrolig digg!

Marinerte bær i sukkerlake
4 dl sukker
2 dl vann
1 sitrongress 
1 stjerneanis eller 1 ts raw liqurice powder
300 g bær eller frukt
Kok opp sukker og vann. Bank sitrongresset med flatsiden av kniveggen din. Ha den i sukkerlaken sammen med en stjerneanis. Eller jeg brukte da lakrispulver som i kaka. Men la laken  koke en 20 minutter. Avkjøl. 

Ha i bær, eller oppskåret frukt. Og la dette stå å marinere i 30 minutter. 


Spis sammen med de du er glad i med god samvittighet!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør