Lyst flettebrød- eller challah om du vil

Skulle du ha mislyktes med nyttårsforsettene er det alltids en ny sjanse. Nyttår inntreffer jo på litt ulik tid i ulike religioner og regioner. Så sjansen til å trene mer, spise sunnere, drikke mindre og spare mer kommer omtrent månedlig. 

Akkurat nå har jødene feiret sitt aller høyst bevegelige nyttår. Det skjer hvert år en gang mellom 21 januar og 21 februar. Og det gjøres med brød. 
Jeg liker brød. Men det skal være ferskt. Og det skal være godt. Ellers kan det være det samme. Og jeg kan spise noe annet. Med helg og fullt hus må derimot brød til uansett. Og da kan vi jo lage vår egen lille sabbat og bake litt mens vi driver litt religionslære og snakker om toleranse samtidig.

Challah er ett tradisjonelt søtt brød i jødedommen. Loffen spises til nyttår, og da ved sabbaten og skal symbolisere brødet, eller manna, som ble gitt israelerne før de la ut på sin 40 dagers vandring i ørkenen da de måtte forlate Egypt. 

Når brødet bakes og spises ved det jødiske nyttåret symboliserer den runde formen årets syklus. Av og til vil du også da kunne få ett brød som er penslet med honning. Honningen er ment for å symbolisere alt det søte i året som kommer. For vi tror da alle på ett godt nytt år. Uten bitterhet og hat. Med mer trening og plettfri vandel. Og færre skader. 

Ett kjempestort brød
1 pk tørrgjær
1 ss brunt sukker
5 ss flytende honning 
3,5 dl lunkent vann
1 dl nøytral olje 
4 egg
1 kg hvetemel 

Til pensling
1 egg
Litt hvetemel
Valmuefrø og/eller sesamfrø

Ha gjær, sukker, honning og vann i en bakebolle. La det stå 10 minutter. Du vil se at gjæren jobber. Det begynner å syde og koke nede i der. Slapp av. Det er liv i god deig. 

Ha i olje, ett og ett egg, og litt og litt mel i. Jeg bruker kjøkkenmaskin. Men vil du, knar du inn for hånd. God trening det. 

Du kan ha litt kanel eller kardemomme i deigen om du vil. Kjempegodt! 

Deigen skal heve en times tid på lunt sted. 

Del deigen din i 6 emner på benken og rull deg 6 like lange pølse-emner. Disse skal du flette... Jeg som ikke kan flette hår en gang ser utfordringen. Egentlig skal du bake to brød, og lage 12 emner som symboliserer Israels 12 stammer. Så mine fire fletter på ett brød virker overkommelig. 

Begynn med å legge midten i ett rutemønster på benken, og flett ut i endene slik. 

Vend flettene inn under.
Og ha brødet i en smørt springform eller annen passende form. 
Pensle med ett egg du rører ut med litt mel. Og strø over valmuefrø, sesamfrø eller begge deler før du lar brødet etterheve i 30 minutter. Godt brød tar tid.. 

Stekes på 180 grader i 50 minutter. Det skal ha en fin gyllen overflate som matcher smør og ost..

Jeg krangler litt med stekeovnen, men er godvenn med gjær.. Brødet hever godt og kan komme til å hilse på grillelementene.. Det går bra, men ha litt tilsyn med ovnen underveis så slipper du småbrente områder i topplokket med medfølgende redningsaksjon. Jeg finner trøst i minnet om at brent brød gir god sangstemme..
Skjær gode skiver. Bryt av. Del godt med mange, og spis i vei. Det er ikke hver dag vi feirer nyttår! Bare nesten. 

Neste sjans er nyttår i Iran eller på Bali i mars.. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør