Kanelbrød

Jeg vet ikke om det var gammel viten eller juks og overtro når mine foreldre alltid påsto at å vente lenge på maten var ensbetydende med ett godt kjøkken. Jeg har nemlig en del hurtiglaget mat på reportoartet, selv uten pose. Og synes selv kjøkkenet mitt er ganske ok. Det var til tider en fattig trøst for en sulten mage.  Men uansett. Noe er verdt hvert minutt med ventetid. For eksempel fersk gjærbakst. 
Når det er ut på tur, aldri sur, hjelper det alltid med en bolle i den andre enden. Kanelsnurrene på Skjennungstua har satt raketter i rompa opp bakken. Og duften av kanel kan få en til å svimle lenge før den treffer nesa. Gulrot er godt det altså. Men av og til må søtere saker til.

Bosatt litt mer enn en trikketur fra hvilken som helst sagnomsust bolle får en bake selv, og fylle sekken. Og er det noe som alltid slår an og hever seg over alle breddegrader, så er det boller.

Etter stor frokost og fult hus var det mangel på melk. Og bolledeigen var ikke gjennomførbar. Men igjen med en takk til Monica Csango har vi ett kjempealternativ som føles som en blanding av brød og bolle. Og som fungerer like godt på tur, som hjemme i sofaen. Rester finnes ikke ved leggetid. 

Kanelbrød
500 g hvetemel 
1/2 pakke tørrgjær eller 25 g gjær
2 ss sukker
2 egg
1/4 dl nøytral olje
2,5 dl lunkent vann

4 ss smør
8 ss Perlesukker eller annet sukker
2 ss kanel 

Vann, sukker og gjær røres sammen. La det stå en fem minuter mens du lærer barna om mål og mening inntil løsningen på 500 g hvetemel er i en bakebolle. Ha i olje og vannblandingen. Kna dette godt sammen til en deig. La den heve til dobbel størrelse på ett lunt sted .

Når neste mål er nådd kjevler du deigen ut. Gjerne pent og retangulært, eller litt mer slomsete som meg.. Smelt smør, og smør det  godt utover på deigleiven din. Strø over generøst med perlesukker og kanel. Glem alle kanel advarsler. Kanel er digg! 
Skjær leivene i lange strimler du stabler opp på hverandre, for deretter dele i biter.
Deretter stabler du bitene bortetter i en brødform.
La deigen etterheve 25-30 minutter til mens du varmer opp ovnen din.

Steke på 180 grader i 25-30 minutter.

Deretter er det bare å begynne å bryte av skivene som er fiks ferdig snørr med smør, sukker og kanel. Rykende ferske. Svært velduftende. Og innmari gode. Helt seriøst. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør