Ovnsbakt vindaloo kylling

Ekte eddik brukes ikke til å vaske badet! Effektiv bakteridreper altså. Men ekte eddik voktes som gull i år etter år på mørke loft for å få akkurat den sødmen og syrligheten som gjør god eddik til skikkelig vellaget og fantastisk eddik. Gjennom en prosess som gjør vinkunsten til barnemat. Og eddik til noe du kan spise med skje mens du himler med øya. Av ren glede.
I Portugal traff jeg skikkelige eddikvenner. De var ikke gjemt bort i ett smug en gang. Men befant seg helt åpenlyst på hvert gatehjørne. I Portugal er eddik like selvsagt som olivenolje på bordet. Som salt og pepper her. Gjerne en hvit balsamico eddik som dryppes over fisken og gjør all annen saus høyst unødvendig, og fisken ekstra god. 

Portugiserne er så glad i sin eddik at tradisjonene ble integrert i kjøkkenet i en av deres kolonier. Nemlig India. Litt morsomt da at erkeindiske vindaloo egentlig har røtter i Portugal. Selv om inderen i Goa provinsen absolutt har satt sitt preg på retten her. 

Vindaloo betyr rett og slett eddik og hvitløk.. Vin (vinegar) og loo ( hvitløk). Portugisernes  feil der altså som presenterte sine eddiktradisjoner for inderen. Og som nå sprer dufter helt inn til naboen. 

Krydderpasta 
1 hel hvitløk 
1 ss gurkemeie 
1ss garam masala
1 ts havsalt
1 ts kummin 
1 ss fennikelfrø, eller jeg har da brukt raw liqurice powder eller prøv anis
2 chilli
1 rødløk
2 dl hvitvinseddik 
2 ss worchestershiresauce
2 ss rapsolje eller olivenolje 
Forvarm ovnen til 200 grader. Ha alle ingrediensene til krydderpastaen i en food prosessor, eller bruk stavmikseren for å lage en fin pasta. I utgangspunktet skal du også ha i en liten neve rosiner her. Det gir en fin sødme. Men siden hverken jeg eller barna er særlig glad i rosiner har jeg bare droppet dem. Har jeg tørket aprikos eller mango i skapet legger jeg i 3-4 stykker av det isteden. Eller dropper det. Når jeg nå har erstattet fennikel med lakris droppes det uansett. Jeg vil ikke overdrive denne sødmen heller. 

Curry
1 kg tomater eller en boks hakkede
Pepper
1 blomkål
2 løk, rød, gul eller sjalottløk fungere fint
1 boks kikerter
1/2 liter kyllingbuljong 
1 boks bønner eller mais
1 pose frisk spinat eller babyspinat

Kylling
4 kyllingfilet 
Olje til steking
1 sitron

Hakk tomater eller bland ut en boks med kyllingbuljong og sett til side. 

Del blomkål i vakre, eller ikke fullt så vakre buketter og ha i en panne som tåler stekeovnen, eller i en ildfast form. Skjær løken i store biter og ha i med blomkålen. Ha over halvparten av krydderpastaen 6 dl vann. Sett dette i ovnen i 40 minutter. Jeg garanterer at det lukter fantastisk allerede og at sulten kommer til å melde seg etter få minutter. Hold ut! 

Del kyllingfiletene i biter. La disse marinere med resten av krydderpastaen mens grønnsakene står i ovnen og baker. 
Når 40 minutter har gått tar du panna ut av ovnen . Rør litt, og ta grønnsakene ut! Ha i tomat og buljong. Og la det koke ytterligere 30 minutter. Sukk gjerne litt oppgitt nå, men her har du en jobb å gjøre mens du venter. 
Kyllingbitene kan du tre på grillspyd. Disse steker du godt i grillpanne eller stekepanne til de er gjennomstekt. Skikkelig varm panne hører med her. Snu  og vend så det ikke brenner seg. Gurkemeien gir dem en helt utrolig gul fin farge så du simpelthen kjenner solvarmen bare ved å kikke i panna og snuse inn srekeosen.
Skvis over sitron og la det trekke med de siste stekeminuttet. Fortsatt er trikset å rulle sitronen litt rundt på kjøkkenbenken for at safta skal slippe tak, eller stikke litt i fruktkjlttet med en gaffel. 

Nå er det på tide å røre litt i gryta igjen. Ha i grønnsakene, kikerter, bønner og spinat de siste 3-5 minuttene. Smak til! 

Tilbehør 
Yoghurt naturell
1 chilli 
Koriander
Ris 
Nan
 
Det kan være du vil røre inn litt youghurt . Det avstemmer smaken og blir litt som prikken over i'en.  Strø frisk koriander og chilli over. Om du synes det er sterkt nok... Dropp ekstra chilli. Ikke sant? 

Server med for eksempel ris og nan. Og spis. Endelig!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør