Sjokoladekake med solbær

Noen vil ha det til at jeg ikke spiser sjokolade. Det er så langt i fra sant! Men jeg liker kanskje best den litt mystiske, mørke typen. Og gjerne i sammenheng med kaffe. Eller til vin. Eller mat. I mat også forsåvidt.. Ikke hver dag. Men sånn når jeg føler for det. Jeg er ganske sikker på at det er helsefremmende. Dessuten betyr kakao Gudenes mat. Og av og til kan det være deilig å se seg selv som rent guddommelig. Og da også nyte fruktene av det! I dette tilfellet i form av mandelfrukten.
At mandler og bær faller i smak er ikke like omdiskutert. Og sammen med mørk sjokolade i en brownies lignende kake blir det fantastisk! Uten mel om du skulle være litt på kant med gluten. Mandlene gjør at denne blir skikelig saftig. finnes ikke snev av tørrhet her. Akkurat så klissete at du må slikke kniven. Og ørlite crunchy om du da ikke finmaler mandlene ihjel..Nesten helt sikkert sunt!  Og i tråd med tradisjonene, ett fint betalingsmiddel. Eller gave til mor, kjæreste, de som har bedt deg på middag eller i grunnen hva som helst.. Sjokolade har verdi og blir verdsatt. Alltid!

For å overraske med denne må du lete fra følgende..

Sjokoladekake
5 egg
200 g sukker
200 g smør
200 g mørk kokesjokolade, gjerne 70%
200 g skåldede og malte mandler
3 ss solbærsyltetøy 

Du må skille eggene. Pisk plommene, og en av eggehvittene med alt sukkeret. 

Smelt smør og sjokolade i ett vannbad. Jeg synes det er veldig greit, og nesten selvgående å sette en bolle over en kjele med kokende vann. Avkjøle så, og ha i eggemassen. 
Mandlene må du male til mel. Enten i en food prosessor, eller på gamle måten med håndkraft. En eller to ganger gjennom kverna ettersom hvor grovt eller fint du vil ha det. Bare kjenn på følelsen litt. Du kverner ditt eget mel! 
Hade malte mandlene og solbærsyltetøyet i deigen. 
Stivpisk så  de siste fire eggehvittene, og vend dem inn forsiktig. Her vil vi også ha med lufta! Det er ikke noe gjær eller bakepulver til å løfte kaka fra bunnen. 

Hell massen i en smurt form, og ha i ovnen på 150 grader, cirka 50 minutter. 

Så er det bare å avkjøle og brekke av en passe bit. Litt rømme eller creme fraische er godt til. Og skulle det være sesong er solbær så godt og så sunt at det er bare å slenge på litt ekstra. 

Spises med god samvittighet.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør