Chicken tikka masala

Av en eller annen grunn dras tankene mine ofte til India når jeg står og myser på noen youghurtrester i kjøleskapet. Det er kanskje kombinasjonen raita og youghurtsaus som gjør det. Selve Tikka Masalaen kan det jo umulig være.. 
Ordet "tikka" betyr biter. "Masala" betyr krydderblanding. Sleng i kyllingen, og du har kyllingbiter i krydder. Ja da... Så langt er alle enige. Deretter er reglene og oppskriftene høyst ulike og varierte. Rene forslag egentlig. En liten ide. Eller ganske mange i grunnen. Her virker det som alt er lov. Nesten. 

Om tikka masala er indisk er heller ikke helt avgjort. En britisk parlamentariker ville søke beskyttet opphavssted for tikka masala til Glaskow. Dette på tross av at flere spor leder mot Birmingham. Altså ikke India. Men nå har der jo vært noen tette bånd der. Alle indere bor ikke i India. Selv om landet er verdens nest største. Og faktisk det største demokratiet vi finner. 

At inderene liker tikka masala er i alle fall sikkert. Og store mengder importeres hvert år fra nettopp, England. 

Marinade
1/2 frisk rød chilli
1 fedd hvitløk
15 g frisk ingefær 
1 ss olje
En knivsodd paprika
1/2 ss garam masala 
1 ss tomatpure
Frisk koriander, cirka tre stikker 
Marinade er ment for å konserverende eller lage en smaksforsterker. Du vil derfor la kyllingbitene dine ligge en stund. Aller best blir denne om det får stå i kjøleskapet over natta. Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Ta deg litt tid i alle fall. 

Kjør sammen krydder, olje og tomatpure i en food prosessor, eller med stavmikser til ei skikkelig røre. Noen liker å ha litt youghurt i allerede her. Jeg lar den vente.

Ha i rå kyllingbiter og la stå kaldt og gjerne lenge. Jo lenger den står, jo bedre blir smaken. 

Tikka masala
400 g kyllingfilet
1 gul løk
2 røde paprika
1 ts kanel 
1 boks hakkede tomater
100 ml youghurt naturell, gjerne tyrkisk, gresk eller matyoughurt
0,5 dl kokosmelk eller fløte
Frisk koriander 
Dagen derpå, eller en stund senere skjærer du løk i ringer og kutter opp paprika. Stek grønnsakene i olje i 10 minutter. Tikka masala er ganske mildt på smak. Mye takket være youghurt og kokosmelk. Passer fin fint med barn til bords. Men skulle du nå ønske litt mer chilli er dette ett fint sted i matprosessen og lure det med. 

Ha over en boks tomat og youghurt naturell. Ha i kyllingbitene dine, og la det hele koke i 15-20 minutter. Til kyllingen er ferdig kokt. Ikke overkokt eller tørr.

Rør i kokosmelk eller fløte, og la det bare få ett lite oppkok. Jeg ser helst at maten er varm.
Server herligheten med ris, nan, grønn salat, chutney eller raita. Det er nå bare å velge litt etter hva en føler for og har. 

Ha gjerne over mengder med frisk koriander og cashewnøtter, og drøm om sola og oransje solnedganger. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør