Thai marinert laks

Noen har hatt onkel i Amerika som sendte rare pakker. Kom med appelsiner i kofferten og en mer glansa dress enn historie. Store kofferter med uklart innhold og mange drømmer. Jeg hadde en onkel som sendte de mest eksotiske kort du kan tenke deg fra Australia, Japan og sågar selveste Amerika, med bilder som var så fine og fargerike at de utkonkurrerte enhver ukeblad plakat med ultrakjekke pop stjerner. 
Den sagnomsuste onkel kom etterhvert flyttende tilbake til Norge på litt mer fast basis. Med ei kone og fetter fra Thailand under armen. Ting ble ikke mindre eksotisk av kjært barn med opptil flere navn, og lukta av jasminris og chilli. Men vi tilpasset oss mer enn gjerne til magen bulte både mett og fornøyd. Litt sånn som thaiene har tilpasset seg vestlig innflytelse gjennom en lang, lang historie.

Stikkordet i Thaimat er søt-salt-syrlig-spicy.. Det siste der med internasjonal klang for å få fire s'er.  Det brukes sukker, lime, fishsauce og chilli. Og smakene skal altså støtte og balansere hverandre, ikke slå hverandre i hjel. 

Thai marinert laks
400 g laksefilet
1 ss sesamfrø 
1 rød chilli
1 ss frisk ingefær
4 ss frisk koriander
1/2 lime
Maldon- eller havsalt
2 ss soya
0,5 ts sesamolje
2 ss olivenolje 

Sesamfrøene skal ristes i tørr panne, på svak varme. Pass på så det ikke brenner seg. Dette er i grunnen det eneste du trenger stekepanna til i dag. Dette er ekte fast food bare kniven er med deg! 

Laksen skjæres i tynne skiver. Det er viktig at fisken er helt fersk. Bruk salmalaks eller frys ned fisken i minst 24 timer før bruk. For din egen del er det viktig at fisken er av god kvalitet. Og nedfrysing hindrer smitte fra parasitter og bakterier som kan finnes i fisken.

Finhakk chilli, ingefær og koriander. Sjekk gjerne styrken på chillien. Den er ikke lik fra gang til gang. Og de små er sterkere enn de store. 

Skvis limesaft over lakseskivene. Ett lite triks er å stikke en gaffel i fruktkjøttet for å få ut mer av safta. Gjyv løs! Ha over den finhakkede chillien, ingefær og koriander. Og litt salt. Glem ikke sesamfrøene! 

Helt til slutt, fortsatt uten koking, olivenolje, sesamolje og soyasaus. Sånn lett springlet over. I små drypp altså. Bare la smakene få renne naturlig og spre seg. 
Ro helt ned og spis. For eksempel som en forrett. Som en av flere thairetter som jo gjerne serveres samtidig og ikke i noen bestemt rekkefølge. Som en lunch.
For eksempel med litt salat, mango og avocado. Eller på ett godt stykke rugbrød med noe småsøtt i deigen. 

ความอยากอาหารที่ดี

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør