Musli med salte mandler og ingefær

En god start på dagen blir fort en vane med skive i hånda på vei ut av dørene i det skoleklokka ringer. Eller fem minutter ved pulten mens outlook åpnes. Nettavisa skrolles. Og kaffen er litt for kald. Altså slett ingen god start. En spark i ræva er lissom ikke helt det samme som ett spark for sansene.
I Danmark er frokost lunch. Denne duger like fint som det. Jeg kan på ingen måte ta æren for denne oppskriften. Den har jeg ærlig og redelig stjælt. Delt ut. Gitt i gave. Både i glass og som link. Og jeg har laget den gjentatte ganger etter første forsøk. Jeg har ikke tilsatt eller fjernet så mye som ett sukkerkorn. Og jeg har fullstendig dilla.. Så jeg får bare takke Monica Csango for denne helt fantastiske, høyst vanedannende oppskriften.

Musli med salte mandler og ingefær
200 g mandler
1 ts maldonsalt
4 ss olivenolje 

5 dl havregryn
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkefrø
2 ts kanel
1 ts ingefærpulver
1 ts vaniljepulver (ikke vaniljesukker) eller innsiden av en vaniljestang
1 1/2 ts maldonsalt
50 g brunt sukker
5 ss honning
1/2 dl vann
4 ss nøytral olje 

Begynn med mandlende. Disse skal skåldes. Du har dem da i kokende vann. Fisker dem ut med en hullsleiv, og bare smetter dem ut av skallet. Spør ei gammel tante eller noe om du ikke har minner om mandelskålding og marsipanrulling som meg..
La dem kvitte seg med litt fukt på ett tørkepapir. Ha dem på en bakeplate med bakepapir. Hell over olje. Sett dem i ovnen med grillen på 170 grader. Cirka 20 minutter eller til de er gylne. Når de er ferdige strør du salt over og lar dem avkjøles. 

Lag gjerne dobbelt så mange mandler når du først er i gang. De er gode som snacks, og faren er tilstede for at du blir stående å småspise. Sett fram på bordet istedenfor peanøtter til helga. 

Viste du forresten at mandler slett ikke er en nøtt, men en frukt. Mer presist en steinfruktkjerne. Det vi spiser er rett og slett frøset fra mandelfrukten. Den er full av proteiner og fiber. Og spør du meg gjør den helt sikkert godt for kropp og sjel. 

Så var det muslien. 

Bland sammen alle ingrediensene. Unntatt mandlende. 
Ha bakepapir i en form. Og sett i ovnen med vanlig over- og undervarme på 150 grader i rundt 45 minutter. Rør litt i formen ett par ganger. 

Så setter du opp varmen til 170 grader og varmluft. Det for å tørke muslien litt. Cirka 10 minutter. Men pass på nå og hold deg i nærheten så det ikke blir brent. 

Ta ut muslien og la den avkjøles. Bland i mandlende. 

Spis med youghurt, gjerne gresk eller tyrkisk naturell. Eller melk. Litt frukt. Bær. Friske eller tørka. Lemoncurd. Eller som ren snack. Frokost. Lunch. Kvelds. Mellomåltid. Eller kos. Ha litt i ett glass på pulten om morgentimene fortsatt blir litt for knapp. Eller bare spis.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør