Ørliten smak av meze

Det er ett eller annet med å sitte rundt ett litt for fullt bord å spise av flere småretter. Om det er den spanske tapasen, gresk- eller libanesisk meze. Eller tyrkisk for den saks skyld. 
Meze er egentlig mange små forretter. Som deles. Med god tid og en del prat blir en gjerne mett. Og kan likegodt kalle det hovedrett. Eller middag om du vil. Ett godt meze bord skal romme flere varme og kalde grønnsaksretter. Og noe kjøtt eller fisk. Ost og oliven finner gjerne plass mellom skålene det også. 

Det er småretter med ulike smaker og farger. Gjerne plukket opp og spist med godt brød. Pita er vanlig. Men jeg bruker også nan brød når jeg har det. Eller annet godt brød. 

Det er eldgamle tradisjoner, arabisk gjestfrihet, regler og religion knyttet til måltidet. Men akkurat nå skal jeg begrense meg til å skrive litt om ett par grønnsaksretter som gjerne er gjengangere på meze bordet.

Tabbouleh 
150 g bulgur eller byggris
0,5 stk agurk
2 vårløk eller 1/2 rødløk
10 cherrytomater 
1 kvast mynte
1 kvast persille
Salt 

Dressing
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
2 ss sitronsaft
Jeg er fan av å bruke det jeg har i skap og skuffer. Og synes det er litt unødig å handle inn masse råvarer til min lille husholdning jeg kanskje ikke får brukt. Tabbouleh er selvsagt bulgur- og grønnsakssalat. Men når jeg hadde byggris som både kan kokes, eller bare trekke i kaldt vann ett par timer før salatbruk, ja så brukte jeg det. Denne gangen.

Kok bulgur og sil av. Eller legg byggrisen i  vann. Hakk agurk og løk i biter, og del tomatene. Finhakk mynte og bladpersille og bland det godt i salaten.

Knus hvitløksfedd og bland med olje og sitron. Hell dressingen over salaten. Vens inn. Og la stå! 
Ingen meze uten minst en aubergine rett. Tyrkere og libanesere simpelthen elsker aubergine . Det er utallige varianter av salater og andre aubergine retter. Aubergine kan ikke spises direkte rå, men må jobbes litt med først. Saltes og stekes. Men da er det gjort!

Grillet aubergine salat
2 aubergine 
2 paprika
En håndfull hakket bladpersille 
2 fedd hvitløk
4 ss olivenolje 
2 ss eddik 
Salt
Sitron 


Varm ovnen til 220 grader. Ha aubergine og paprika i en ildfast form eller stekepanne og ha i ovnen 20-30 minutter. Du trenger ikke dele opp, salte, eller gjøre noe som helst. Rett på panna. Hele.  Allerede nå begynner det å lukte himmelsk! Jeg lover! 

Når grønnsakene er ferdig grillet, og skinnet litt svidd tar du de ut til avkjøling. Så skal skinnet av paprikaen. Nå som den er grillet er det bare å rive av. Skjær i biter og ha i en skål. Få med safta. 
Auberginen deles på langs. Ha ut mest mulig av frøene, men om det er igjen noen gjør det ingenting. Skjær i biter og bland med paprikaen. Ha i persille. Deretter salt, knust hvitløk, olje og eddik. Jeg synes det gjør seg med litt sitron også, men det er smak og behag. 

Hvitløk knuses enkelt ved at du skjærer av feddet i begge ender. Legg knivbladet flatt over, og press ned.. Feddet knuses, og du bare hakker grovt opp. Hvitløkspressa her er ofret til bakeskuffen for hår til pepperkakene for lengst. 

Salaten kan godt få stå litt i kjøleskapet til avkjøling og for å trekke smak. Det smaker kjempegodt på ristet brød som lunch om du skulle sitte med rester, eller bare har lyst på aubergine. 
Så er det hunmusen. Så typisk. Og så godt. Jeg kan godt spise bare brød og bruke hummus som dipp. Ved kikertkick. 

Hummus
1 boks kikerter
2 fedd hvitløk
1 dl olivenolje 
Salt
Pepper
1 ts kummin 
Sitronsaft
Tahini (1/2 dl sånn cirka)
Paprikapulver 

Kjør kikerter, olje, kummin og hvitløk sammen med en stavmikser. Smak til med salt og pepper, sitron og tahini om du har. 

Tahini er en sesampasta du finner i innvandrerbutikken. Du kan eventuelt knuse og male ristede sesamfrø selv. Og lage en pasta ut av det med sesamolje og salt. 

Bruker du tørkede kikerter må disse legges i vann noen timer, og helst over natta. Ha da 2ts natron i vannet. 

Synes du det er mye olje kan du erstatte noe med vann. Det er slett ikke uvanlig siden det gjerne helles olje over ved servering også. Lag en liten grop i serveringsskålen, og fyll opp! 

Pynt gjerne med ett lett strøssel av paprikapulver og noen hele kikerter. 
Noen liker å ha litt youghurt i hummusen. Bruk da en tykk variant som den tyrkiske. Du kan også ha i 1 ss peanøttsmør for en litt mer nøtteaktig smak. 
Lag for eksempel kjøttboller med typiske krydder som kummin, kardemomme, cayennepepper og koriander. Ofte blandet med noe søtt som tørket aprikos, kirsebær eller granateple. Med, eller uten en fyldig tomatsaus. Eller bruk noe lam- eller fårekjøtt. Ost. Hvit fisk. Det du føler for. Mulighetene er mange. Kanskje bare også helt vegetarisk med brød. 

God appetitt !

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Liba brød - arabiske brød

Blåbærgele

Tyrkiske egg med yoghurt og chilismør